Гастрономическите пътешествия никога не губят своята популярност. Туристи от цял свят се насочват към отдавна бленувани дестинации, за да търсят нови емоции и предизвикателства за небцето.

Всяко пътешествие е възможност да опитате нетрадиционни ястия и питиета. На фона на огромното разнообразие, което светът предлага, ярко е очертано мястото на т.нар. кафе туризъм.

Днес ще ви приканим да посетите пет страни, в които се сервира най-вкусното кафе.

Бразилия

В Бразилия са популярни няколко вида кафе, сред които особено внимание заслужават бурбон и мундо ново. На първия се приписват фин вкус и аромат, а вторият е лесен за отглеждане, тъй като зърната му са устойчиви на болести.

Ако сте почитател на кафето, не очаквайте в Бразилия да откриете добре развита култура за предлагането му. Тази дестинация е привлекателно поради друго. Различните фермери имат навика да експериментират и отглеждат уникални сортове, с които ще зарадвате небцето си.

Ямайка

Тук се отглежда един от най-скъпите сортове кафе - Blue Mountain. Ако имате възможност да посетите Ямайка, организирайте си поход в планината - там са популярните плантации Джаблум. Мястото е основано от японец, който дълго време се занимава с производство на кафеени зърна. След смъртта си завещава плантацията на държавата.

Четири полезни напитки за сутринтаИзберете една от тях за добро настроение и здраве

Днес има специален музей, където може да научите много за кафето, как се отглежда то в Ямайка и, разбира се, да вкусите от прочутото Blue Mountain.

Етиопия

Тази страна се счита за родина на кафето. Самата напитка е наречена в чест на провинцията Кафа, където и днес може да откриете диворастящи дървета арабика. Именно оттук едно време започват да се изнася разсад за отглеждането на културата и в други страни.

Етиопия ще ви разкрие богато разнообразие от кафеени зърна и различни начини за приготвяне на напитката. Основно културата се отглежда от фермери, които с удоволствие ще ви приемат в градините си.

Индия

Ако в другите страни си струва да посетите плантациите с кафе, то в Индия се подгответе за обиколка на кафенета. Културата на консумация на тази напитка тук ще удиви и най-отявлените почитатели. На туристите се предлага кафе, приготвено по всевъзможни рецепти. Те се отличават с наситеност и силен аромат.

Помага ли ви кафето да отслабнете?Тайната е в кофеина

В Индия кафето добива популярност, когато страната е британска колония. Оттогава насетне никой не остава равнодушен, когато долови аромата на напитката.

Италия

Има и по-близко място, където може да заинтригувате вкусовите си рецептори. Това е Италия. Тя има славата на една от най-добрите дестинации в Европа за кафемани.

Местните баристи знаят автентични рецепти за приготвяне на напитката.