Сушата в Тексас доведе до пресъхването на река, минаваща през парка "Долината на динозаврите". Бедствието разкрива следи от гигантски влечуги, които са живели преди около 113 милиона години, информира Sciencealert.

Снимките, публикувани във Facebook, показват отпечатък от три пръста, водещи надолу по сухото речно корито в южната част на САЩ. Това е една от най-дългите “динозавърски” пътеки, се казва в текста към снимката.

Стефани Гарсия от службата по "Паркове и дива природа" в Тексас казва, че сухото време е направило следите видими. "Поради прекомерното засушаване се разкриха неподозирани за нас отпечатъци. При нормални условия тези следи са запълнени с вода и са невидими”, допълва служителката.

Яйце на динозавър с идеално запазен ембрион откриха в Китай (снимки)Находката е намерена в южната провинция Гуанджоу, като се смята, че е на поне 66 милиона години

Повечето появилите се наскоро следи са от вида Акрокантозавър, който тежи близо 7 тона и е висок над 4 метра. В парка има следи и от друг динозавър, Савропейдон, който е бил с височина около 18 метра и тегло близо 44 тона.

Държавният парк, който е разположен югозападно от град Далас, някога е бил в покрайнините на океан, а динозаврите са оставили следи от стъпки в калта. Настоящото откритие ще бъде изследвано и може да се окаже начало на нов прочит за живота на динозаврите.