До този момент цените на водата, тока и отоплението се покачиха съществено, а заедно с тях и тези на храните, дрехите, обувките и редица други стоки и услуги. Инфлацията върви нагоре и засега няма изгледи ситуацията да се подобри.

Основни продукти, които слагаме на трапезата, като олио, хляб, млечни изделия, яйца, месо, зеленчуци и плодове, по всяка вероятност ще продължат да поскъпват.

Кризата обаче не е оправдание да изоставите здравословния начин на живот, особено когато в семейството има деца. Има няколко корекции в списъка за пазаруване, които ще ви помогнат да балансирате бюджета през следващите няколко месеца, изискващи затягане на колана.

Диетологът Айтор Санчес публикува в Twitter акаунта си списък от 10 съвета, с чиято помощ може да се храните здравословно без това да ви коства сериозни разходи. Напротив, възможно е да постигнете икономия.

По-малко бисквити

Бисквити традиционно може да се купят на сравнително ниска цена. Това обаче не означава, че трябва да изобилстват на трапезата. Някои производители влагат в тях съставки с лошо качество, както и палмово масло. Санчес препоръчва да ги замените с пълнозърнест хляб или овесена каша.

Сезонни продукти

Всъщност, година след година нутриционисти напомнят, че е препоръчително да се ядат сезонни храни. Освен че са по-устойчиви, те са и по-евтини. Не се глезете излишно с череши през зимата.

Все повече българи не могат да си плащат сметкитеРастящата инфлация доведе до актуализиране на наемите, дойдоха и изравнителните сметки за парното

Плодове за десерт

Ако сравните цените на плодовете и някои кремове и друг тип сладки продукти, ще осъзнаете, че е добра идея да наложите плодовете като десерт. Тъй като съдържат доста захар, яжте ги умерено.

Повече зеленчуци

През студените месеци има ограничен избор на зеленчуци. Затова Санчес препоръчва да се ориентирате към бобовите култури. Те са богати на протеини и са засищащи. Освен това не са скъпи.

Планирайте готвенето

За да намалите потреблението на енергия, планирайте внимателно процеса на готвене. Ако печете пица, например, възползвайте се от загрятата фурна, за да опечете и зеленчуци.

Пазарувайте грамотно

Диетологът препоръчва да не правите компромис с качеството на храните заради цената. Това може да ви коства набъбване на разходите за прегледи и лекарства. Още отсега започнете да сравнявате марките и продуктите, които предлагат.

Разходите за живот растат: Работодателите са на ходНачинът на заплащане на персонала трябва да бъде обърнат наопаки, смята експерт

Не плащайте за нещо, което може сами да направите

Сега е моментът да се отървете от навика да плащате за продукти, които сами може да приготвите. Например, мюсли, микс от салата, готови пържени кюфтета и т.н. Да, този тип продукти пестят време, но плащате повече за по-малко.

Предпочетете полезните въглехидрати

Най-здравословните въглехидрати се съдържат в пълнозърнестите продукти и картофите. Ако искате да заситите апетита за сладко, купете си сладки картофи, пише Cadenaser.

Какво ще пием?

Водата е неизменна част от менюто ни и може да ни помогне да намалим бюджета за храна. Ако близо до вас има минерален извор, възползвайте се и ще спестите от купуване на бутилирана вода.

Планирайте храната

Не е необходимо да го планирате с точност до минута. Достатъчно е да предвидите каква храна ще ви е необходима в рамките на няколко дни или седмица. По този начин ще може да оползотворите всяка останала от предното готвене половин чушка или пък патладжан.

Планирането ще ви бъде от полза, ако сте решили да се възползвате от промоция в магазин. Например, когато купувате по-голямо количество на изгодна цена. Тогава някои потребители попадат в капан. Те купуват прекалено много храна, част от която се разваля, защото не са планирали правилно употребата й.