Германското правителство одобри пакет от енергоспестяващи мерки за зимата, с които ще ограничи използването на осветление и отопление в обществените сгради. Целта е да се редуцира консумацията на газ с 2%.

Министърът на икономиката на Германия каза, че новите правила могат да спестят на домакинствата, компаниите и публичния сектор около 10,8 милиарда евро за две години.Те са част от усилията за намаляване на зависимостта на страната от руския газ.

Преди Русия да нахлуе в Украйна, Германия получаваше 55% от газа си от Русия, но намали доставките до 35% и обеща да прекрати напълно вноса, пише BBC.

През първите два месеца от войната Германия плати почти 9 милиарда евро за руски петрол и газ.

Русия намали доставките на газ през ключовия тръбопровод "Северен поток-1" до Германия до 20% от капацитета, което поражда опасения, че може да спре крановете тази зима. Затова страната се опитва възможно най-бързо да се освободи “от хватката на руския внос на енергия”.

Като цяло новите мерки спестяват енергия. Но не до такава степен, че да можем да седнем и да кажем: „Сега ще стане“, каза министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек.

Стартирайки от септември, обществените сгради, като изключим болниците, ще бъдат отоплявани до максимум 19 градуса по Целзий. Отоплението ще бъде изключено напълно на входовете, в коридорите и фоайетата.

Омбудсманът: НАП да провери Повод за препоръката са множеството жалби и сигнали от граждани срещу високите изравнителни сметки

Обществените паметници и сгради също няма да бъдат осветени, както досега. На предприятията може да бъде забранено да поддържат магазините си осветени през нощта.

Отоплението на частни басейни също може да бъде забранено.

Германия ще даде приоритет на товарите с въглища и петрол пред пътническите пътувания по железниците, което означава, че пътниците ще трябва да чакат.

В момента имаме ситуация на недостиг на ж.п. линии, каза министърът на транспорта Фолкер Висинг. „Това означава, че ако временно са необходими допълнителни превози на гориво, ще трябва да ги приоритизираме.“