Бил Гейтс, съоснователят на Microsoft, има удивително внушителна кариера. Той умее да предвижда какво ще се случи и има визия за развитието на технологиите, което го прави доста успешен в инвестиционен план. Неслучайно Гейтс е един от най-богатите хора на планетата.

Тази седмица представители на ООН пуснаха изявление, в което се казва, че недостигът на храна става все по-лош. Те обясниха увеличаването на недостига с руската инвазия в Украйна и извънредните климатични ситуации. За да добиете представа за ефекта на последните, хвърлете поглед към Индия. Страната преживява безпрецедентни горещини и забрани износа на пшеница преди няколко месеца.

Организацията на обединените нации предупреди, че подобни условия вероятно ще намалят производството на култури с 30% до 2025 г.

Според Световната продоволствена програма приблизително 50 милиона души в над 40 страни вече са на ръба на глада. Близо 350 милиона души издържат на почти гладни условия, което е с 25% повече от началото на годината.

Тук е моментът да подчертаем, че изменението на климата и въздействието му върху глада и глобалните пандемии са на радара на Гейтс от години. Той инвестира 10 милиарда долара за световно здраве през 2019 г. Това е умел ход. Според милиардера, правенето на ваксините по-достъпни за хората има възвръщаемост 20 към 1, пише Yahoo Finance.

Прозорливостта на Гейтс е невероятна. Ако бяхте имитирали инвестиционните му ходове, днес щяхте да сте спечелили доста пари. Дори и да нямате на разположение 10 млрд. долара, може да извлечете редица ползи от неговите бизнес решения.

Земеделската земя у нас поскъпва с 14.4% през 2021 г.През 2021 г. средната цена за наем/аренда на един декар ниви достига 55 лв., което е с 20.5% повече спрямо 2020 година

Например, помислете за инвестициите му в земеделска земя. Гейтс от години изкупува ниви и наскоро се превърна в най-големия собственик на американска земеделска земя в света

Други милиардери също купуват земя. Сред тях са Джеф Безос и Тед Търнър.

Дали вярвате в намеренията на Гейтс, или не, зависи от вас. От инвестиционна гледна точка обаче може да бъде умно да имитирате неговите действия и да инвестирате в земеделска земя. Фермерството може да не е привлекателна професия за всеки, но определено е устойчива инвестиция и ще ви донесе печалба.