Илон Мъск е известен с това, че е проучвал задълбочено ракетната наука, четейки книги. Бил Гейтс, от друга страна, чете 50 книги всяка година и често споделя своите списъци за четене за почивка с феновете и последователите си.

Това ни насочва към едно от любимите неща на тези двама милиардери - четенето и същността на 5-часовото правило.

Според правилото, активното учене на нещо ново изисква поне час всеки ден. Т.е. 5-часовото правило се фокусира върху посвещаването на поне 5 часа на седмица в изучаване на нещо, което има значение в дългосрочен план. Часовете от седмицата може да бъдат разпределени по ваше усмотрение, но в три категории:

Четене

Четенето представлява важна част от 5-часовото правило. Той е неизменна част от живота на Гейтс. Затова съветът му към самия себе си в по-ранни години би бил: Избери книга.

Наскоро милиардерът публикува снимка в LinkedIn, на която е още тийнейджър. Облечен е в черна роба на церемонията по завършване на гимназията през 1973 г. Към снимката Гейтс пише, че е мислил много за това, "което би казал на по-младото си аз“, пише Money Control.

Какъв тип лидер сте? Зависи кое поред дете сте в семействотоРедът на раждане е от значение, но не и единствен фактор за оформянето на нашите качества и интереси

Спомням си този човек, пише милиардерът.

Много неща се промениха от тази снимка насам, но си спомням колко развълнуван бях за това, което предстои. Съветът ми е прост: Четете много и открийте умение, на което се наслаждавате, допълва той.

Експериментирайте

Отделно от своя навик да чете, Илон Мъск се занимава активно не само с космическата наука, но също така се интересува от неврология и изкуствен интелект (Neuralink), механична технология (Tesla) и дори технологията, необходима за създаване и управление на социални медийни платформи. Експериментирането по време на 5-часовото правило помага на човек да стане по-креативен и новаторски настроен.

Защо Безос и Гейтс финансират лов на съкровища в Гренландия? Климатичните промени провокират много тревоги и последствия. Те обаче са и възможност да бъдат направени нови проучвания

Анализиране

Последната категория включва анализиране на информацията, която събирате през седмицата. Тази способност ще ви позволи да учите по-добре и да вземете по-информирани решения.