Миналата година семейство Гейтс се разведе, като Мелинда Френч Гейтс си тръгна с акции на стойност поне 6.3 млрд. долара в различни компании.

Те й бяха прехвърлени от бившия й съпруг Бил Гейтс.

Към днешна дата, оказва се, близо една четвърт от акциите, на стойност над 1 млрд. долара, са продадени.

Проверка на Forbes на документи на Комисията за ценни книжа и борси показва, че от декември 2021 г. насам бившата съпруга на съоснователя на Microsoft е продала акции на стойност приблизително 1.44 млрд. долара (преди данъците).

В края на миналата година тя е продала 3.67 млн. акции на компанията за търговия с коли AutoNation за приблизително 429 млн. долара, оставяйки си само 4% дял от компанията.

Горе-долу по същото време Мелинда е продала акции на Canadian National Railway на стойност около 468 млн. долара и акции на Coca-Cola FEMSA на стойност 3.6 млн. долара.

При последната си продажба, за която беше съобщено през юли, тя продаде още 4.63 млн. акции на Canadian National Railway за 538 млн. долара. Сега Френч Гейтс притежава 2.2% от железопътната компания ( преди това имаше 3.3%).

Непосредствено след развода си с Бил Гейтс Мелинда разполагаше с 6.3 млрд. долара. Не е ясно на този етап какво планира да прави с парите.

По-рано тази година Wall Street Journal писа, че тя вече не предоставя средства на фондация Гейтс, която основа заедно с Бил през 2000 г.

Гейтс дари още 6 млрд. долараМилиардерът се надява, че и други ще последват примера му

Възможно е част от парите да отиват в Pivotal, който се описва като извършващ „инвестиции, партньорства и застъпничество със силно въздействие“.

В писмо миналата година Мелинда Френч Гейтс потвърди намерението си да предостави парите си на каузи.

Виждам абсурдността на такова голямо състояние, концентрирано в ръцете на един човек, и вярвам, че единственото отговорно нещо, което може да се направи с него, е да се даде - възможно най-разумно и въздействащо, написа тя.