Отрицателният икономически растеж през първата половина на тази година може да бъде предвестник на много по-дълбок спад, който ще продължи до 2024 г.

Стивън Роуч, бивш председател на Morgan Stanley Asia, предупреждава, че САЩ се нуждаят от „чудо“, за да избегнат рецесията.

"Ние определено ще влезем в рецесия, тъй като забавените ефекти на монетарното затягане започва да се проявява", казва експертът, допълвайки, че към този момент те не са били усещани, пише CNBC.

Роуч прогнозира, че председателят на Федералния резерв Джером Пауъл няма друг избор, освен да възприеме подхода на Пол Волкър за затягане на паричната политика. В началото на 80-те години на миналия век Волкър агресивно повишава лихвените проценти, за да укроти необузданата инфлация.

По времето на Волкър обаче безработицата в САЩ скача над 10%.

"Единственият начин да не стигнем дотам е, ако Федералният резерв под ръководството на Джеръм Пауъл се придържа към думата си, остане фокусиран върху дисциплината и постави тази реална ставка на федералните фондове в ограничителната зона. И ограничителната зона е много далеч от мястото, където сме в момента", отбелязва Роуч.

В момента нивото на безработицата в САЩ е 3.5% и е най-ниското от 1969 г. насам. Този показател обаче може да се промени, след като бъде публикуван доклада на Бюрото по трудова статистика за август.

Роуч смята, че има много работа за вършене.

Процентът на безработица вероятно трябва да надхвърли 5%, да се надяваме, че няма да е много по-висок от това. Но може да стигне до 6%, допълва той.

Икономистът отбелязва още, че скоро ще се види повратната точка при потребителите. Постоянната инфлация ще ги накара да намалят разходите и това ще се отрази на икономиката и пазара на труда.

Залага ли Китай дългови капани в Източна Европа?Китайски инвестиции за милиарди долари стимулират някои европейски икономики, но част от сделките включват различни

"Ще имаме кумулативен спад в икономиката (БВП) някъде от около 1.5% до 2%. И нивото на безработица ще трябва да се повиши с минимум 1 до 2 процентни пункта", казва Роуч.

Икономистът не вижда по-розова картина и зад граница. Той очаква, че световната икономика също ще потъне в рецесия и се съмнява, че икономическата активност на Китай ще смекчи въздействието, като се позовава на политиката на страната за нулев Covid, сериозно изоставане във веригата за доставки и напрежение със Запада.

Роуч е особено притеснен за отношенията между САЩ и Китай, за които той пише в новата си книга, която трябва да излезе през ноември.

"През последните пет години преминахме от търговска война през технологична война до студена война", казва Роуч.

"Когато сте в тази траектория на ескалиращ конфликт, както бяхме ние, не е нужна много искра, за да го превърнете в нещо много по-тежко", заключава експертът.