Август е към своя край, което означава, че лятото в Северното полукълбо е на път да приключи. И ако това не е достатъчно, за да помрачи настроението ви, анализаторите припомнят, че септември, който започва тази седмица, исторически е най-лошият месец от годината за капиталовите пазари, припомня CNN.

Dow Jones и S&P 500 се понижиха рязко през септември миналата година и през 2020 г. Това, разбира се, не означава, че акциите са обречени да завършат и този септември на червено.

Пример за това е фактът, че борсовите индекси се повишаваха всеки път през септември в трите години преди пандемията от COVID-19.

Но тази година е налице още един тревожен знак - 2022 е година на междинни избори в САЩ. А статистиката показва, че през септември Dow Jones е паднал през 11 от последните 18 години на междинни избори. Данните се връщат чак до 1950 г., според The Stock Trader's Almanac.

Експертите обаче съветват инвеститорите да не разчитат, че миналото представяне непременно ще диктува бъдещите резултати. В края на краищата инвеститорите трябва да се съсредоточат върху основните финансови показатели, а не върху датите в календара.

Печалбите, икономиката и лихвената политика на Федералния резерв ще имат много по-голямо значение за представянето на акциите, отколкото годишните времена. Но все пак има известни причини за нервност, пише още CNN.

Следващото заседание на Федералния резерв по темата за повишаването на лихвените проценти е насрочено за 21 септември. Преди това ще излязат няколко ключови икономически доклада, които ще дадат на инвеститорите повече информация за здравето на пазара на труда и за това дали инфлационният натиск намалява. Конгресът също ще заседава отново точно след Деня на труда, който в САЩ се празнува на 5 септември.

"Няма съмнение, че има редица геополитически опасения и икономически данни, които могат да доведат до нестабилност. Инвеститорите трябва да са подготвени за това", смята главният инвестиционен директор на Wilshire Джош Емануел.

По думите му, трейдърите трябва да следят отблизо решенията на Фед и икономиката, а добрата новина е, че пазарът на труда засега не показва признаци на отслабване, докато инфлацията най-накрая започва да понижава темповете си.

С проточването на войната икономиката на Европа се поддава на кризатаТова трябваше да бъде звездната година на Европа, но всичко се промени на 24 февруари с инвазията на Русия в Украйна. Нормалността изчезна, а кризата стана постоянна

Ако тази тенденция се запази, според Еманюел, т . нар. „меко приземяване" може да бъде постигнато. Това означава, че Федералният няма да предизвика рецесия чрез твърде агресивното повишаване на лихвените проценти.

„Историческите притеснения за септември и октомври са по-малко актуални тази година. Има сили в играта, които са по-значими“, коментира пред CNN Алекс Чалоф от инвестиционната компания Bernstein Private Wealth Management.

Той прогнозира, че ако забавянето на инфлацията продължи, пазарът ще се "развесели" значително и Фед може вземе решение да повиши лихвените проценти само с половин процентен пункт вместо с три четвърти от пункта следващия месец.

Чалоф също смята, че е възможно меко приземяване на икономиката или в най-лошия случай лека рецесия. той е на мнение, че инвеститорите не би трябвало да се притесняват твърде много от рязък икономически спад, защото силата на потребителските и корпоративните разходи ще бъде повече от достатъчна, за да подкрепи растежа.

Притесненията за предстояща рецесия намаляха след по-силния от очакваното доклад за работните места през юли. Правителството съобщи, че икономиката е добавила 528 000 работни места, което бе много повече от очакваното.

Може ли рецесията да застраши борбата на централните банки с инфлацията?Промяната в условията е предизвикана от опасенията от рецесия, които накараха пазарите не само да ревизират в низходяща посока очакванията си за лихвите, но и да калкулират възможността Фед да понижи основния лихвен процент през следващата година

Данните за новосъздадените работни места през август трябва да излязат в петък (2 август). Икономистите очакват известно забавяне, но не чак толкова силно, че да доведе до опасения от рецесия.

Според анкетата на Reuters, се очаква увеличение от 285 000 работни места в САЩ за месец август и запазване на нивото на безработица на 3.5%. Ако тези прогнози се сбъднат, Фед и инвеститорите вероятно ще бъдат доволни.

Освен това пазарите ще следят отблизо данните за ръста на заплатите. Всякакви признаци на забавяне на ръста на възнагражденията могат да се възприемат положително от инвеститорите като още едно доказателство, че инфлационният натиск намалява.

Икономистите прогнозират леко увеличение за юли, като заплатите се очаква да се повишат с 5.3% на годишна база (спрямо отчетените 5.2% през юни).

Малък скок в растежа на заплатите вероятно няма да предизвика тревога, но нито Фед, нито инвеститорите биха искали заплатите да скочат "до небето". Това може да е добра новина за потребителите в краткосрочен план, но не би била добре дошла в дългосрочен.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл подчерта по време на изказването си на финансовата конференция в Джаксън Хол, че "неуспехът да се възстанови ценовата стабилност би означавал много по-голяма болка за икономиката".