На 91-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачев, предаде ТАСС, позовавайки се на Централната клинична болница в Москва. "Тази вечер след тежко и продължително боледуване почина Михаил Сергеевич Горбачов", казаха от болницата.

Той ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия парцел, до съпругата си Раиса Горбачова, каза източник, запознат с желанието на близките на Горбачов.

С идването си на власт през 1985 г. Горбачов започва вълна от политически и икономически реформи, насочени към модернизиране и демократизиране на Съветския съюз, който е изправен пред сериозни кризи, отбелязва Франс прес, съобщавайки за кончината на бащата на съветската перестройка.

Привърженик на политиката на сближаване със Запада, той получава Нобелова награда за мир през 1990 г., информира БТА.

Между 1990 и 1991 г. е президент на Съветския съюз, подава оставка на 25 декември 1991 г., което води до края на СССР, отбелязва АФП.

Почина последният ръководител на КГБТой попада в заглавията на вестниците с жеста на добра воля, при който предава на Съединените щати чанта, пълна с подслушвателни устройства, и набор от планове, показващи как КГБ е подслушвал посолството на САЩ в Москва

Световни лидери за смъртта на Горбачов

Политици от цял свят отбелязаха заслугите на починалия вчера съветски лидер Михаил Горбачов.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го определени като "надежден и уважаван лидер", изиграл "решаваща роля за прекратяването на Студената война и падането на Желязната завеса. Той проправи пътя към свободна Европа. Това е наследство, което няма да забравим. Почивай в мир (R.I.P), Михаил Горбачов", написа Фон дер Лайен в Туитър, съобщи Франс прес.

На днешната дата преди 30 години се разпада най-голямата държава в светаКак обаче се стига до този повратен момент в световната история?

Британският лидер Борис Джонсон написа в Туитър, че винаги се е възхищавал на смелостта и честността на последния лидер на СССР при прекратяване на Студената война. Във времената на агресията на (Владимир) Путин в Украйна неуморният стремеж на Горбачов за отваряне на съветското общество е пример за всички нас нас, каза Джонсън.

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на Горбачов, като му благодари за "ангажимента му към мира в Европа". В Туитър той написа, че съветският лидер е бил "човек на мира, чийто избор е отворил за руснаците пътя на свободата. Неговият ангажимент към мира в Европа промени общата ни история.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече Горбачов "човек със забележителна визия" и "рядък лидер", който е имал "въображението да види, че e възможно да съществува едно различно бъдеще и е имал смелостта да рискува цялата си кариера, за да го постигне".

"Резултатът е по-сигурен свят и по-голяма свобода за милиони хора", каза Байдън в изявление, цитирано от Асошиейтед прес.

Горбачов "промени хода на историята в по-положителна посока" , написа в Туитър Майкъл Макфол, политически анализатор и бивш посланик на САЩ в Москва. "Горбачов беше идеалист, който вярваше в силата на идеите и хората. Трябва да се учим от неговото наследство", каза Макфол.