Правителствените документи най-вероятно са били “скрити и премахнати" от складова зала в имението му в курорта Мар-а-Лаго като част от усилията да се "възпрепятства" разследването на ФБР за потенциалното неправилно боравене на бившия президент Доналд Тръмп с класифицирани документи, твърди Министерството на правосъдието на САЩ.

Над 320 секретни документа сега вече са възстановени. Новите подробности, които бяха разкрити, са в отговор на желанието на Тръмп да бъде назначено специално жури.

Разследващите казват, че обясненията на Тръмп за въпросните документи, били непълни и неточни, пише CNN. Според прокурорите бившият американски президент не е успял да върне десетки секретни документи дори след като адвокатът му е настоявал, че е предоставил всички секретни материали, които притежава.


Прокурори в САЩ разследват дали Тръмп наистина е милиардерСлед като по-рано тази седмица агенти на Федералното бюро за разследване в САЩ претърсиха дома на Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго, Флорида, бизнесът на бившия американски президент също може скоро да стане обект на проверки


Остава спорно и издаването на призовка за съдебните заседатели, издадена през май. Прокурорите заявяват, че някои документи вероятно са премахнати, преди адвокатите на Тръмп да прегледат района, докато се опитват да се изпълнят призовката.

Има разминаване в твърденията им, тъй като по-късно те казват на следователите, че са претърсили зоната за съхранение и че всички секретни документи са описани.

"Правителството намери доказателства, че правителствените записи вероятно са скрити и премахнати от залата за съхранение и че вероятно са предприети усилия за възпрепятстване на разследването на правителството", заявяват прокурорите.