Руският президент Владимир Путин често се изнервял на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп заради липсата му на познания по различни геополитически въпроси, заяви Фиона Хил, бишв старши директор по европейската и руските въпроси в Съвета за национална сгурност на Белия дом.

Според нея това се е отразило на решението на Москва за времето, по което да осъществи инвазията си в Украйна.

Една от причините Путин да нахлуе в Украйна, когато Джой Байдън е президент на САЩ, е, че очаквал САЩ "да потърси мир" и смятал, че би било по-добре да се занимава с Байдън, отколкото да преговаря с някой като Тръмп, на когото руският лидер трябвало "постоянно да обяснява всичко," каза Хил по време на събитие, организирано от Чикагския съвет по глобални въпроси.

"Той мислеше, че някой като Байдън, който е трансатлантик, знае всичко за НАТО, знае всъщност къде се намира Украйна, запознат е до известна степен с историята и участва в международните дела, би бил подходящият човек, с когото да води диалог," заяви Хил.

Преврат срещу Путин: Само слух или нещо повече?Руският президент Владимир Путин със сигурност не си е представял, че инвазията в Украйна ще се развие по този начин

"Виждаше се, че той много пъти се изнервяше на президента Тръмп, защото му се налагаше постоянно да обяснява разни неща, а Путин не обича да го прави," заяви Хил, допълвайки: "Въпреки че обожава да има възможността да представя своята версия на събитията, той иска да има предвидимост по отношение на човека, с когото води диалог."

Редица бивши съветници на Тръмп казват, че експрезидентът е разбирал слабо глобалните дела. Бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън разкри преди време, че Тръмп веднъж попитал Финландия част от Русия ли е.

Бившият началник на канцеларията на Белия дом Джон Кели пък твърди, че Тръмп "няма никакви познания по история, като му липсват дори част от основните познания за САЩ," се казва в новата книга на Хил, която беше публикувана миналата година.

Шумът на парите 2022 събира топ банкерите на БългарияПредставители на част от най-големите банки в страната са сред лекторите на 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите

В книгата Хил пише, че оскъдните познания на Тръмп по международните въпроси са били "голям проблем" за националната сигурност на САЩ.

"Когато влизаше в срещи и разговорът започваше, изглеждаше сякаш това е първият път, в който той чува неща от световни лидери," пише тя.

Тръмп не е отговорил веднага на молбата на Insider за коментар.