Ryanair ще расте още по-бързо в случай на икономически спад в Обединеното кралство. Хората ще продължат да летят по време на рецесия, но ще изберат нискотарифни авиокомпании като Ryanair.

На това мнение е шефът на компанията Майкъл О'Лиъри. Той каза още, че очаква силен зимен сезон.

По думите на О'Лиъри, по-добрите резултати ще се дължат на това, че конкурентите - като British Airways - са намалили капацитета си, съобщава BBC.

Банката на Англия прогнозира, че икономиката на Обединеното кралство ще изпадне в рецесия по-късно тази година. Това се случва, когато икономиката се свие за два последователни периода от три месеца.

Дълбока рецесия в Обединеното кралство или енергийна криза със сигурност ще повлияе на общото търсене, но в рамките на това - както се случи през последните четири или пет рецесии - виждате хора, които се пренасочват от високотарифните авиокомпании като BA и Easyjet към нискотарифни авиокомпании като Ryanair, разсъждава О'Лиъри.

Шефът на Ryanair: Приключи ерата на евтините билетиТой смята, че няма съмнение, че повече няма да има цени на билети от 0.99 евро или пък 9.99 евро

Ryanair ще може да поддържа цените на билетите по-ниски от другите авиокомпании поради стратегията си за хеджиране на горивото - когато авиокомпанията се съгласява да закупува петрол в бъдеще на предварително определена цена.

Въпреки това О'Лиъри напомни това, което наскоро каза - че супер евтини билети от 10 евро няма да са възможни в близко бъдеще, тъй като растящите разходи за гориво повишават средната цена на авиокомпанията от около 40 евро (£33,75) миналата година до приблизително 50 евро през следващите пет години.