Европейският съюз затвори въздушното си пространство за руски полети след инвазията на Москва в Украйна, но руските туристи все още намират начини да почиват в Европа.

Руските туристи имат възможност да пътуват до различни дестинации в ЕС като използват заобиколни маршрути до крайната точка, или ако местоположението им позволява, просто да преминат с кола границата с Финландия, след което да достигнат до летището в Хелзинки.

След налагането на забраната за руски полети в ЕС Финландия се превърна в ключов транзитен хъб за руски туристи, дотолкова, че техните луксозни автомобили, сред които Porsche-та, Bentle-та и други изпълват паркинга на летището в Хелзинки, информира AFP.

"През летището в Хелзинки в момента минават много руски туристи," заяви външният министър на Финландия Пекка Хаависто пред AFP.

Това е така, откакто Русия облекчи ограниченията за пътуване на 15 юли, което доведе до скок в броя на преминалите през границата с Финландия с 80% само за месец. Ситуацията разгневи много финландци, който намират за трудно да приемат руски туристи на почивка в страната си, докато Кремъл все още води война с Украйна.

Руският милиардер, който дръзна да критикува ПутинБорис Минц е един от малцината богати руски бизнесмени, които се обявиха публично срещу руската инвазия в Украйна и срещу президента Владимир Путин

Атракция, която е популярна сред руските туристи във Финландия, дори стигна дотам, да пуска украинския химн като протест срещу войната.

Финландия планира да ограничи туристическите визи за руснаци от 1 септември, според изявление на външното министерство на страната от миналата седмица. Руснаците обаче могат да влизат във Финландия с визи, издадени от други държави от Шенгенското пространство. Оказва се, че две трети от руснаците влизат във Финландия през източната й граница с визи, издадени от други европейски държави, според местните гранични служби.

"Те идват тук с шенгенски визи и след това продължават към крайната си дестинация през летището в Хелзинки," казва Хаависто. Според правилата на Шенген, Финландия не може едностранно да откаже достъп на хората с валидни визи.

Следващата седмица външните министри на държавите от ЕС се очаква да обсъдят налагането на забрана за издаването на визи на руски граждани, но не всички страни членки смятат, че това е добра идея, тъй като може да има такива руснаци, които да искат да избягат от режима на Владимир Путин, пише Insider.

"Това не е война на руските граждани, а на Путин," заяви миналата седмица германският канцлер Олаф Шолц.