Екипът на дубайската имотна агенция Mira Estate има причина да празнува.

През първата половина на 2022 г. компанията за луксозни имоти отчете 100% увеличение на годишна база на продажбите на купувачи от Русия и други бивши съветски държави.

Имотните продажби на жители на тези държави на компанията, която специализира в рускоговорящи клиенти, са се удвоили на годишна база до 2 млрд. дирхама, или 500 млн. долара, според прессъобщение на Mira Estate.

В лъскав нощен клуб в Дубай през май руски имотни агенти от друга компания отварят бутилки с шампанско, за да отпразнуват рекордните комисиони от продажбите на техни сънародници в пустинния оазис. Жена имотен агент успява да генерира 4 млн. дирхама (1.08 млн. долара) комисиони само за три месеца, казва пред CNBC неин колега, пожелал анонимност.

Смята се, че милиардерът Роман Абрамович, бивш собственик на футболния клуб Челси и дългогодишен сподвижник на руския президент Владимир Путин, търси жилище на изкуствения остров Palm Jumeirah в Дубай.

Частният самолет на Абрамович, на стойност около 350 млн. долара, е блокиран в емирството от около четири месеца, след като Министерството на правосъдието на САЩ одобри конфискацията му.

Напливът на купувачи от Русия и страните от ОНД подкрепи имотния сектор в Дубай след руската инвазия в Украйна и последвалите санкции от страна на Запада.

И докато много държави наложиха санкции и пристъпиха към изземвания на активи на заможни руснаци, нанасяйки им многомилионни загуби в градове, като Лондон и Париж, ОАЕ остава отворена за бизнес.

Пазарът на имоти в Дубай в момента е най-горещ от години, като продажбите нарастват с 45% на годишна база през април и с 51% през май.

След резкия спад в началото на пандемията, лъскавият търговски център на ОАЕ отчита стабилно възстановяване, след като предприе по-облекчен подход към COVID-19, докато на други пазари все още се налагаха строги ограничения.

ОАЕ предостави нови възможности за визи за дългосрочни жители и за посетители, които ще работят дистанционно, подписа историческо споразумение за нормализиране на отношенията с Израел, либерализира част от социалните си правила и премина от ислямския уикенд в петък и събота към традиционния в събота и неделя.

Решението да запази неутралитет, докато по-голяма част от богатия свят затвори вратите си за руснаци след инвазията на Владимир Путин в съседна Украйна през февруари, се отплати много добре на ОАЕ.

Според класация на имотната агенция Betterhomes в Дубай, публикувана през април, руснаците са се изкачили с две места нагоре и вече са на пето място като купувачи на имоти в Дубай през първото тримесечие.

Базираната в Лондон Henley & Partners пък публикува през миналия месец доклад, в който прогнозира, че OAE ще бъде водещата дестинация за супербогаташи тази година, прогнозирайки, че ще се сдобия с 4 000 нови милионери.

Русия, междувременно, пък ще се раздели с 15 000 милионери, според проучването на компанията.

Вили на брега

Има също така очертала се ясна тенденция какъв вид имоти предпочитат руснаците.

“Основно луксозни имоти и най-вече всичко, което е близо до морето,” казва пред CNBC Тахир Маджития, управляващ партньор в имотната агенция в Дубай Prime Capital.

Купувачите търсят комбинация от имоти, които да притежават и отдават под наем, както и за лично ползване, въпреки че повечето са с цел инвестиция, казва Маджития. “Блокови сделки,” при които купувач придобива цял етаж или няколко етажа, са много често срещани. Един етаж в луксозна жилищна сграда струва средно между 7 и 10 млн. долара, въпреки че това зависи и от локацията.

Заможни руснаци пренасочват пари към призрачни апартаменти във ФлоридаВ малък град в Южна Флорида на име Съни Айлс Бийч се издигат луксозни жилищни сгради над Атлантическия океан. Над оживените улици на града обаче не всички апартаменти, които струват милиони долари, светят вечер

Руснаците винаги са били сред 10-те националности, които инвестират най-много в имоти в Дубай, казва Маджития. От февруари насам обаче се отчита скок, отбелязва той, допълвайки, че “някои от тези купувачи се освобождават от активите си в други държави и местят средствата в ОАЕ.”

Много руски купувачи също така плащат в криптовалути, тъй като някои от водещите имотни агенции в Дубай приемат такива плащания.

Обвинения за „мръсни пари“

Борци срещу корупцията и законодатели обвиняват Дубай в това, че е център за мръсни пари. Критикът на Кремъл Бил Браудър призова емирството да бъде включено във финансов черен списък, а група членове на Европейския парламент през май обвиниха ОАЕ, че улеснява “прането на пари в големи мащаби,” призовавайки страната да санкционира руските олигарси, които са се преместили там.

Властите в ОАЕ са обещавали да се борят срещу незаконните парични потоци, а страната засилва реформите си в опит да покрие международните стандарти.

Междувременно икономиката на страната процъфтява.

“Сигурен съм, че много руснаци се опитват да решат проблемите си, но в крайна сметка, Дубай ще се облагодетелства от всяка криза,” заявява през март в интервю за CNBC местният имотен магнат Хюсеин Саджвани.

“Ще бъда честен с вас, тези санкции изнервиха много хора,” казва тогава Саджвани. “Ако някои вкара тук пари през банковата система законно и професионално, ние ще правим бизнес с него.”