Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на оръжия на Тайван на стойност над 1.1 млрд. долара, включително 60 противокорабни ракети и 100 ракети "въздух-въздух". Това се посочва в съобщение на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността към Пентагона, цитирано от БГНЕС.

Пакетът от потенциални продажби на оръжия включва също така логистична подкрепа на изпълнители за програма за радарно наблюдение, се казва в изявлението.

Пакетът, който още е в ранен етап на подготовка, включва 60 ракети AGM-84L Harpoon Block II за 355 млн. долара, 100 тактически ракети въздух-въздух AIM-9X Block II Sidewinder за 85,6 млн. долара и 655,4 млн. долара. долара за удължаване на договора за радар за наблюдение, заявиха хората. Ракетите Sidewinder ще въоръжат произведените в САЩ изтребители F-16 в Тайпе.

През последните години все повече се засилват опасенията, че Пекин се подготвя да превземе Тайван с военна сила, въз основа на убеждението си, че островът е част от Китай. В отговор на това САЩ и други западни държави се стремят да укрепят отбраната на Тайван и да окажат подкрепа на неговата жизнена демокрация, която е в ярък контраст с авторитаризма на Пекин.