Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за спиране на "дрънкането с ядрени оръжия" и каза, че светът се намира в "момент на максимална опасност" и всички държави, притежаващи ядрено оръжие, трябва да поемат ангажимента "да не го използват първи", информира БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Гутериш каза пред Съвета за сигурност на ООН, че ангажирането с диалога и с разума, което доведе до неотдавнашното споразумение за подновяване на доставките на зърно и торове от Украйна и Русия трябва да бъде приложено към "критичната ситуация" с най-голямата в Европа Запорожка АЕЦ в Югоизточна Украйна, където продължаващите обстрели и боеве в района ѝ предизвикаха опасения от ядрена катастрофа.

Отбелязвайки, че "съдбата на човечеството днес е в нашите ръце", Гутериш призова всички държави "да потвърдят ангажимента си към свят без ядрени оръжия и да направят опит да седнат на масата за преговори, за да намалят напрежението и да сложат край на надпреварата в ядреното въоръжаване веднъж завинаги".

Войната: Западът засега е обединен, но какво ще стане, ако се раздели?Руската инвазия в Украйна обедини Запада, като конфликтът изкара на преден план неговите ценности. Когато обаче става въпрос за следващата фаза на конфликта, колко време ще продължи това единство?

Генералният секретар на световната организация говори пред съвещание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от Китай, който го председателства този месец, посветено на "насърчаването на обща сигурност чрез диалог и сътрудничество".