Борис Джонсън подаде официално оставка като премиер на Великобритания след аудиенция при кралица Елизабет Втора, след което монархът прие и неговата наследничка Лиз Тръс, за да я упълномощи да състави ново правителство.

Церемонията по предаването на властта тази година нетрадиционно се състоя извън Бъкингамския дворец. Поради проблемите, които има с придвижването, Елизабет Втора прие политиците в имението си Балморал в Шотландия, предава БНР.

Тези срещи са напълно конфиденциални, така че никога не става ясно за какво точно монархът си е говорил с отиващия си и с встъпващия в длъжност премиер.

Обикновено между оставката и официалното одобрение на следващия премиер остават само броени минути, защото винаги е ставало дума за кратко пътуване от Даунинг стрийт до Бъкингамсикя дворец, но тази година страната остана за малко повече от половин час без премиер, защото поради голямото разстояние и неблагоприятното време в Шотландия кацането на самолета на Лиз Тръс се забави.

Аудиенцията на Лиз Тръс обаче вече приключи, така че британците официално имат нов премиер. Лиз Тръс е 15-ият британски премиер, одобрен от Елизабет Втора.

Колко струва Елизабет II на данъкоплатците?Управляващата династия получава доходите си от имоти и от хазната


В същото време от Лондон дойде новината, че министърът на културата Надин Дорис, на която е било предложено от Лиз Тръс да остане на поста, все пак е решила да се оттегли. Тя е подала писмо с оставката си по-рано до Борис Джонсън, в което казва, че е поласкана от предложението на неговата наследничка, но смята, че ще ѝ бъде по-полезна от задните редици в парламента.

Предстои Лиз Тръс да обяви състава на своя кабинет. Тя е изправена пред много предизвикателства, включително във външнополитически план с войната в Украйна, но, подобно на Джонсън, който заяви тази сутрин, че Путин се заблуждава, че може да изнудва британския народ с енергийна криза, Тръс заема много твърда позиция спрямо Кремъл и руската агресия, като настоява за по-тежки санкции.

Според медиите във Обединеното кралство, първото нещо, което ще оповести Тръс, ще бъде замразяване на енергийните сметки за 18 месеца, като остава в сила и обявеното облекчаване с по 400 паунда на сметките на всички домакинства.