Подобно на хиляди пъбове в цяла Великобритания, "Red Lion and Sun" е изправен пред финансов крах тази зима, тъй като разходите за енергия се повишават драстично, точно когато бизнесът започна да се възстановява след пандемията от COVID-19.

Годишната сметка за енергия на заведението, сгушено в зелено предградие на Северен Лондон, е на път да се увеличи четирикратно тази година до 65 000 паунда, коментира пред Ройтерс Джеймс Кътбъртсън, директор на The Frisco Group - компанията собственик на заведението.

"Трябва да намерим допълнителни печалби от 50 000 паунда всяка година, но в същото време приходите намаляват, тъй като и потребителите страдат от повишаващите се цени“, казва още той.

Данните на Cornwall Insight показват, че малките предприятия в Обединеното кралство, които преговарят за нови енергийни договори за зимата, са изправени пред средно 4-5 пъти по-високи сметки в сравнение с тези отпреди две години.

През същия период цената на природния газ във Великобритания на едро се е повишила 14 пъти.

За Кътбъртсън и неговите колеги изборът е между повишаване на цените, съкращаване на персонала, намаляване на работното време или пълно затваряне.

Според британска компания за анализ на недвижими имоти повече от 400 британски пъба са били затворени миналата година в резултат на локдауните по време на пандемията, а сега този брой може да нарасне рязко.

1200-годишен английски пъб, оцелял през войни и кризи, търси нов собственикКръчма в предградията на Лондон, оцеляла през световните войни, грипната пандемия от 1918 г. и няколко икономически кризи, затваря вратите си, но все още има надежда за бъдещето

Почти две трети от британския хотелиерски бизнес в момента работи на загуба, показва друго проучване.

Керис де Вилиърс, която притежава три кръчми в Южен Лондон, казва, че повишаването на цените на бирата, дори само с 20 пенса на халба, ще засегне драстично нейните редовни посетители.

„Много от тях са възрастни хора и се затрудняват с отоплението на домовете си“, казва тя.

Нарастващата инфлация на потребителските цени, която достигна 40-годишен връх от 10.1% през юли и се очаква да нарасне още, също ще ограничи бюджетите на британците за ресторанти и барове.

Освен с по-високите разходи за ключови суровини в пивоварния бизнес, като хмел и въглероден диоксид, кръчмите, както голяма част от британската индустрия, са изправени и пред нарастващи разходи за заплати.

Bank of England прогнозира, че британската икономика ще изпадне в рецесия по-късно тази година и ще остане в подобна позиция и през 2023 г.

„Пътуванията до кръчмата ще бъдат все по-редки през идните месеци“, прогнозира анализаторът на Hargreaves Lansdown Сузана Стрийтър.

„Вече съм виждал трима от нашите редовни гости да избират чешмяна вода вместо халба бира за обяд и то в един и същи ден. Преди това такива случаи бяха веднъж месечно", казва управителят на "Red Lion and Sun".

Когато британските кръчми и барове бяха напълно затворени по време на пандемията от COVID-19, държавата се намеси със спешни стимули в тяхна подкрепа. Днес всяка подобна намеса остава несигурна, тъй като правителството заяви, че няма да се вземат решения за нови политики, преди да бъде обявен нов министър-председател на 5 септември.