По традиция чехите се събират в селските кръчми, за да се срещат с приятели или да отпразнуват специални поводи.

Нацията е известна със своята бирена култура, но рязкото нарастване на разходите и "затягането на коланите" от страна на потребителите поставят под изпитание оцеляването на много от малките заведения в страната, съобщава Ройтерс.

Подобно на други кръчми в цялата страна, заведението U Kryslu в село Сеч с население от 318 души страда от сериозен спад на приходите, тъй като клиентите намаляват своите покупки.

„В много села и може би дори в нашето кръчмата ще престане да съществува. А преди 5 или 10 години през уикендите тя беше пълна. Нямаше къде да седнете в петък или събота вечер“, казва кметът на град Хелена Читра, която търси нов оператор за U Kryslu.

Въпреки че изпиват рекордните 129 литра бира на глава от населението годишно, чехите все повече се обръщат към пиенето у дома – тенденция, която се задържа дори и след отшумяването на пандемията от COVID-19. Преди пандемията пък беше въведена забрана за пушене на обществени места, която също навреди на ресторантьорския бизнес.

Според местната пивоварна Plzensky Prazdroj, който произвежда популярната бира Pilsner Urquell, около 12% от кръчмите в чешките градове с под 5000 души са затворили през последните три години - почти двойно повече, отколкото в големите градове. А бързо растящите разходи в момента могат да се окажат смъртоносни за много други.

„Икономиката на една кръчма в едно село често няма смисъл“, казва Любош Кастнер, който е собственик на ресторант и член на Чешкия гастрономически институт. Той е на мнение, че селските заведения ще понесат по-голям удар с влошаването на икономиката.

Традиционната чешка кръчма, особено в селата, в продължение на много поколения е предлагала централно място за общуване извън дома. Сега много от собствениците на тези малки заведения не желаят да прехвърлят увеличенията на цените на своите клиенти от страх да не загубят и малкото останали посетители.

Инфлацията в Чехия достигна почти 30-годишен връх от 16% през май, на фона на скока в сметките за електричество и останалите разходи.

Кой е най-подходящият за жегите алкохол?Всеки алкохол вреди, тъй като етанолът натоварва допълнително черния дроб и сърдечносъдовата система, но сухото бяло вино е най-малко вредно

„През есента ще започне "задушаването" на много от малките кръчми“, прогнозира Ханус Вала, скойто управлява бирарията Na Palube в Милевско в региона Бохемия.

Някои собственици се обръщат за подкрепа към пивоварната Plzensky Prazdroj и нейната програма Village, предлагаща консултантска и финансова помощ за затруднени местни собственици.

Ева Вейванчичка, който собственик на заведение в Мисловице, казва, че го е купила през 2019 г., за да предотврати затварянето му и оттогава е получила финансиране от Plzensky Prazdroj, за да обнови терасата му, запазвайки единственото място за събития в селцето със 131 души.

„Заведението е важно за срещите и общуването между хората. Тук дори няма магазин, но винаги е имало кръчма“, коментира собственичката.

Plzensky Prazdroj започва своята програма с 80 кръчми през 2017 г. и сега помага на близо 900 заведения, или около 10% от всички селски кръчми в Чехия. Помощта включва преки финансови помощи, както и консултации за неща, като подобряване на менюто и външния вид на кръчмите.

Програмата е насочена към бизнеси в села с по-малко от 5000 души, където кръчмите често са едно от малкото места, където местните хора могат да общуват.

„Всяко село се крепи на т. нар. "трикрако столче" - църква, футболно игрище и кръчма, които помагат на общността. Ако едно от тях липсва, столчето ще падне", обяснява говорителят на пивоварната Петра Кубова.