Някои от най-големите банки в Европа подготвят резервни генератори и се готвят за ограничаване на потреблението на енергия в очакване на потенциални прекъсвания на електрозахранването през зимата, съобщава Ройтерс.

Докато Русия ограничава доставките на газ за континента, банките правят стрес тестове как могат да се справят с недостига на електроенергия и търсят алтернативни източници на енергия, така че да гарантират функционирането на банкоматите и онлайн банкирането.

Финансовите компании са изправени пред спешна необходимост да действат поради значението на финансовите плащания и транзакции за европейската икономика, която вече пострада сериозно от войната в Украйна.

Докато секторът се адаптира към ограниченията, наложени заради COVID-19 и дистанционна работа, прекъсванията на електрозахранването представляват много по-различно предизвикателство.

„Банковата система е част от други сектори. Основното ми безпокойство е свързано с ефекта на доминото върху обществото от потенциалните спирания на банкомати или проблеми с безкасовите транзакции. Повод за безпокойство са и зависимостите, които банките имат от други услуги, като интернет например“, коментира пред Ройтерс проф. Джанлука Пескароли от University College London, който е съветвал властите в Лондон за мерките при евентуални прекъсвания на електрозахранването.

Американската банка JPMorgan, в чийто европейски центрове в Лондон и Франкфурт работят хиляди хора, е провела симулации на прекъсване на захранването, коментират анонимни източници, близки до финансовата институция. В зависимост от сериозността на проблема, банката може да премине към дизелови генератори, които биха могли да поддържат ключовите офиси в работно състояние за няколко дни.

Пет трудни урока, които инвеститорите научиха тази година Тази година инвеститорите научиха някои трудни уроци, след като продължилият 13 години бичи пазар се срина в объркване и нестабилност

Втората по големина италианска банка UniCredit също е тествала оперативната си устойчивост това лято. Последният тест за възстановяване след бедствие е бил фокусиран върху устойчивостта на обработката на данни. Двата основни центъра за данни на най-голямата италианска банка имат захранване от две независими електроцентрали.

Euronext, която управлява фондовите борси във Франция и Италия, заяви, че е преоценила потреблението на енергия след инвазията на Русия в Украйна, като добави, че има резервни генератори.

Банките предприемат и други стъпки, за да се подготвят за предстоящата енергийна криза, включително чрез съкращаване на офис пространства и консолидиране на персонала в по-малко сгради.

Deutsche Bank заяви, че въвежда редица енергоспестяващи мерки в своите 1400 сгради в Германия, за да спести 4.9 милиона киловатчаса електроенергия всяка година. Кредиторът спира топлата вода в тоалетните, регулира температурите на работното място, изключва цялото вътрешно осветление на клоновете и осветената външна реклама през нощта.

Фонтанът пред централния офис във Франкфурт също ще бъде изключен.

Заплашен ли е имотният пазар в САЩ от нова ипотечна криза? Пазарът на недвижими имоти в Съединените щати е изправен пред все по-сериозни предизвикателства


Регулаторите също остават в повишена готовност. Надзорното звено на Европейската централна банка и нейният еквивалентен партньор в Обединеното кралство - Надзорният регулаторен орган, изискват от кредиторите да имат планове за справяне с възможните прекъсвания на електрозахранването.

От фирмите във Великобритания се изисква да идентифицират своите ключови бизнес услуги и методите за разрешаване на уязвимостите, ако заплахите се материализират. Въпреки това експертите се опасяват, че много малко компании са подготвени за продължителни прекъсвания на тока за повече от няколко дни.

BNP Paribas, най-голямата банка във Франция, проучва възможностите за оптимизация на потреблението на енергия в приблизително 2750 клона, офиси и центрове за данни, които оперира във Франция, Белгия и Италия, коментира за Ройтерс анонимен източник, близък до френския кредитор.