Ръководството на Европейската централна банка, която в четвъртък тази седмица ще проведе поредното си заседание по темата за паричната политика, има избор - дали да предприеме голямо увеличение на лихвите от 50 базисни пункта или още по-голямо, от 75 базисни пункта, в опит да бъде овладяна рекордно високата инфлация.

Към момента инвеститорите оценяват като по-големи шансовете за ръст от 75 базисни пункта, след като миналата седмица статистиката отчете рекордна инфлация от 9.1%. ЕЦБ е подложена на натиск да действа бързо и решително, преди икономическите условия да се влошат и възможностите ѝ за затягане на монетарната политика да отслабнат.

Новият скок в цените на газа и спадът на еврото след затварянето на ключовия газопровод на Русия към Европа може да затвърди аргументите за по-агресивен ход.

Пазарните участници и икономистите си задават пет ключови въпроса, на които централните банкери ще трябва да отговорят.

Има ли значение размерът на увеличението на лихвите?

По-голям ход би показал решимост за ограничаване на инфлацията и би спомогнал за укрепване на доверието в централната банка. ЕЦБ избра по-голямо от очакваното движение през юли, но и други големи централни банки повишиха лихвите агресивно.

В четвъртък се очаква движение от 50 базисни пункта, но пазарите увеличават залозите за по-голямо увеличение от 75 базисни пункта. Анализаторите на Goldman Sachs също прогнозират такова.

Някои от членовете на ръководството на ЕЦБ искат дебат относно по-голямото увеличение, но други, като Франсоа Вилероа дьо Гало, казват, че следващото движение на лихвените проценти трябва да бъде „подредено и предвидимо“.

Еврото падна до 20-годишно дъно спрямо долараЕврото падна под 99 американски цента за първи път от близо две десетилетия насам


Колко бързо ще спадне инфлацията?

Актуалните икономически прогнози на ЕЦБ показват, че инфлацията ще остане по-висока за дълъг период от време. Растящите цени на газа усложняват перспективите.

Срещата в четвъртък ще се проведе няколко дни, след като Русия блокира един от основните си маршрути за доставка на газ за Европа, подклаждайки опасенията, че поскъпването на "синьото гориво" ще задържи инфлацията висока.

Според консенсусните прогнози на анализаторите, цитирани от Ройтерс, инфлацията в еврозоната ще достигне пик 10% през четвъртото тримесечие, преди да спадне в началото на 2023 г.

Енергийният шок прави ли рецесията неизбежна?

Все повече експерти смятат, че с наближаването на зимата с очертаващ се недостиг на енергия, икономическите индикатори рисуват мрачна картина.

Цените на газа се повишиха допълнително след последното заседание на ЕЦБ и скочиха с 30% в началото на тази седмица.

Шефът на френската централна банка Франсоа Вилероа дьо Гало смята, че общоевропейска рецесия е малко вероятна, но не може да се изключи нито един сценарий за следващата година.

Рецесията в Германия, най-голямата икономика в еврозоната, е все по-вероятна, каза Бундесбанк миналия месец.

От днес в Хърватия вече изписват цените и в евро От Нова година националната валута няма да се използва


Как слабото евро влияе върху решенията за лихвените проценти?

Слабата валута, която прави вноса по-скъп, подкрепя аргументите за по-агресивно повишаване на лихвените проценти. Еврото падна под 99 цента за първи път от близо две десетилетия в понеделник, като от началото на тази година поевтинява с почти 13%.

Измерено спрямо кошница от валути, претеглена по отношение на търговията, еврото е паднало с почти 3% спрямо нивата си през юни.

Протоколът от заседанието на ЕЦБ през юли показа загриженост относно слабостта на валутата.

Колко бързо Европейската централна банка може да прекрати покупките на облигации?

На заседанието този четвъртък ЕЦБ едва ли ще обсъжда прекратяването на реинвестициите от падежиращите облигации, които държи чрез своята програма за закупуване на активи на стойност 3.3 трилиона евро.

Но въпросът може да бъде зададен на пресконференцията след това.

Федералният резерв започна да намалява баланса си и това би било следващата логична стъпка в нормализирането на паричната политика на ЕЦБ.

Засега повишенията на лихвените проценти ще бъдат във фокуса на вниманието, но съдбата на облигациите в баланса на Европейската централна банка със сигурност ще попаднат в дневния ред на по-късен етап.