Във федералния съд на Манхатън постъпи изменен иск за 258 млрд. долара срещу Илон Мъск заради подкрепата, която е оказал на криптовалутата Dogecoin. Искът вече включва седем нови ищци инвеститори в Dogecoin, а към ответниците - Мъск, Tesla и SpaceX, са добавени шест компании, сред които компанията на Мъск за строителство на тунели Boring Co, съобщава Reuters.

Съгласно промяната в иска, Мъск и компаниите му - Tesla (производство на електромобили), SpaceX (космически туризъм), Boring (строителство на тунели), умишлено в продължение на две години са повишили цената на Dogecoin с над 36 000%, а след това са допуснали нейния крах. Постъпвайки по този начин, ответниците “са получили печалба от десетки милиарди долари” за сметка на инвеститорите в Dogecoin, знаейки през цялото време, че криптовалутата няма вътрешна стойност и че цената ѝ “зависи изключително от маркетинга”, се казва в подадения в съда на 6 септември разширен иск.

За момента коментар от страна на Tesla, SpaceX и Boring няма. Tesla разпусна отдела си за връзки с обществеността през 2020 г.

Първоначалният иск беше подаден през юни 2022 г. Тогава към съда на Южен окръг на Ню Йорк се обърна Кийт Джонсън, който е търгувал алтернативна криптовалута през 2019 г. Мъжът смята, че търговията с Dogecoin в съответствие със законодателството на САЩ и Ню Йорк се приравнява на хазартна игра, поради което съдът е длъжен да забрани на Мъск, SpaceX и Tesla да рекламират криптовалутата.

Инвеститор в Dogecoin съди Илон Мъск, Tesla и SpaceX за 258 млрд. долараСпоред Кийт Джонсън, Мъск и неговите компании невярно са твърдели, че Dogecoin е легитимна инвестиция, а всъщност тя няма никаква стойност

В иска си Джонсън оценява финансовите загуби на инвеститорите от април 2019 г. на 258 млрд. долара. Той претендира да им бъдат върнати 86 млрд. долара и да бъде изплатено обезщетение в размер на 172 млрд. долара.