Средно 10% от стойността на всеки продукт, който виждаме на щанда в магазина, е цената на енергията за производството му. Затова и всеки нов ръст в тарифата за природния газ бързо се отразява и на основните стоки и услуги. А след поредното поскъпване – с нови 19 % от началото на месеца, едно е сигурно: сметката ще плати и потребителят.

Природният газ активно се използва в производството и преработката на храни. Най-голяма е тежестта му в оранжерийното производство, преработката на мляко и месо, както и при хлебните и сладкарските изделия.

От Асоциацията за защита на потребителите пък предупреждават, че по-високите цени ще засилят и т.нар. скрита инфлация.

Освен при храните, ударът ще се усети и при основните стоки, които се произвеждат в химическата промишленост, стъкларската индустрия и металургията. Повишение на цените заради синьото гориво ще има и при някои услуги в сектори като туризъм, транспорт и логистика, премятат още от бизнеса, съобщава Нова.

Междувременно преди дни данните на Организацията на ООН по прехрана и земеделие показаха, че индексът на цените на храните се понижава за пети пореден месец. Това е знак, че един от основните фактори за ръста на инфлацията по света може да отслабне.

У нас обаче тенденцията сочи друго. През август цените на храните на едро поскъпваха седмица след седмица.

Режим на пестене: Кои уреди в дома харчат най-много енергияНякои уреди, като например хладилник, трябва да бъдат включени към електрическата мрежа през цялото време, но други може да бъдат изключвани

Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата към средата на август показват как разходите за храна нарастват, а дори още не е влязла новата цена на газа за септември.

На по-висока цена се е търгувало олиото. Кравето сирене вече трайно остава над нивата от 10 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се продава за над 15 лева за килограм.

Не се отчита промяна при цената на пакетче краве масло от 125 грама. Поевтиняло е обаче пилешкото месо, както и брашното тип 500. Поскъпнали са захарта, оризът и яйцата.

Повишили са се и цените на повечето плодове на пазара - ябълките, лимоните, прасковите и кайсиите. Поскъпнали са оранжерийните краставици и картофите.

Спад в цените се наблюдава в цените на оранжерийните домати и морковите.