В продължание на повече от десетилетие Facebook, сега известен като Meta, отпуска стипендии на обещаващи студенти, работещи по авангардни изследвания. Наградата, която тази година включва до две години университетско обучение и стипендия от 42 000 долара, е била предоставяна на компютърни учени, инженери, физици и статистици. Сега обаче тя отиде при икономист, съобщава The Economist.

„Не го очаквах“, казва Хауме Вивес и Бастида - щастливият получател, който работи върху докторска степен в Масачузетския технологичен институт (MIT).

Силициевата долина все повече се обръща към икономическата наука за намирането на решения на ключовите бизнес проблеми – от ценообразуването и разработването на продукти до дългосрочната стратегия. Данните за намиране на работа от десет водещи програми за висше образование по икономика показват, че технологичните фирми са наели един на всеки седем човека със завършена докторска научна степен през 2022 г. спрямо по-малко от един на всеки 20 през 2018 г.

Amazon е най-ревностният "събирач" на персонал. Гигантът за електронна търговия сега има около 400 икономисти на пълен работен ден, или няколко пъти повече от типичен изследователски университет. Uber е друг голям работодател – миналата година фирмата за превози нае една пета от випуска на Харвардския университет.

"Ниското заплащане на учените в академичните институции е един от факторите", казва Джон Лист, професор в Чикагския университет, който е работил в Uber и Lyft. Но технологичните компании предлагат и много от предимствата на университетската кариера, но без да изискват постоянни публикации в научните списания.

В миналото насочването към частния сектор често означаваше пълно отказване от изследванията. Сега изследванията все още могат да бъдат важен компонент от работата.

"Достъпът до обширните данни на компаниите също е голям бонус за изследователите, които искат да работят за тях", казва Стив Таделис от Калифорнийския университет в Бъркли, който е прекарал две години в eBay.

Служителите по-склонни да напуснат, отколкото да се върнат в офисаПълният работен ден в офиса не е опция за мнозина, те искат опцията за дистанционен режим да остане


Междувременно за големите технологични корпорации икономистите предлагат умения, които често липсват на компютърните учени и инженери. Те имат добра представа за статистиката, както и разбиране за това как стимулите влияят върху човешкото поведение. Най-важното е, че икономистите са умели в проектирането на експерименти за идентифициране на причинно-следствените връзки между отделните променливи.

Инженерите по машинно обучение обикновено мислят от гледна точка на проблемите с прогнозирането, докато икономистите могат да определят причинно-следствените параметри.

В два периода между 2015 г. и 2017 г. Джон Лист и неговите колеги от Lyft, Държавния университет на Аризона и Бостънския университет, изследвали цените и времето за изчакване за превозите на Lyft в 13 американски града, за да оценят стойността на времето. Проучването установява, че потребителите на Lyft оценяват времето си на около 19 долара на час. Този извод кара компанията да въведе нова функция в приложението, наречена „Изчакайте и запазете“, която позволява на водачите да изберат по-дълго време за чакане в замяна на по-ниска цена.

Въпреки всичките си скорошни успехи в набирането на персонал, Силициевата долина може да има известни трудности в привлечането на най-добрите икономисти в бъдеще.

"За разлика от области като изкуствения интелект, най-добрите ни умове все още остават в университетите" отбелязва Лист.

Но може би тази тенденция е на път да се промени.

„Бих искал да бъда професор. Бих искал да правя изследвания, за да си изкарвам прехраната. Но мога да направя това и в технологична компания", коментира пред The Economist стипендиантът на Meta Хауме Вивес и Бастида.