Цената на етера падна в четвъртък, след като мрежата Ethereum завърши т.нар. “сливане”. Криптовалутата поевтиня с 5,6% до $1501,88, след като по-рано падна до $1459,00, според Coin Metrics.

Търговците очакваха да видят спад в цената след прехода късно вечерта в сряда.

Според Анто Пароян, главен изпълнителен директор на крипто хедж фонда ARK36, сливането вече е постигнало повишаване на цената на етера.
Ethereum вече поскъпна с повече от 100% от дъното през юни. Ако сливането даде положителен ефект върху цената на Ethereum, ръстът може да не е устойчив, допълва той.

През първата половина на годината стойността на криптовалутите се срина, наред с други рискови активи. От втората половина обаче етерът регистрира повишение и оттогава то надминава това на биткойните.

Той напредна с почти 70% само през юли, в сравнение с печалбата на биткойн от 27%, според Coin Metrics.

През август етерът падна с почти 9,3%, в сравнение с почти 17% загуба при биткойна, пише CNBC.

Пароян очаква след първоначалния скок да има спад на цената на Ethereum през следващите няколко дни или седмици, особено като се има предвид, че, както и останалите на крипто пазарите, той все още се ръководи до голяма степен от негативните макроикономически перспективи.

Падането на етера след сливането

Техническото надграждане на Ethereum бе приветствано от инвеститорите от месеци. То дава възможност етерът да бъде превърнат в актив, който генерира доходност. Освен това може да подобри сигурността на мрежата по енергийно ефективен начин.

Идва ли краят на крипто доминацията на биткойна?Втората по големина криптовалута - етерът, постепенно отнема пазарен дял от биткойна

Мнозина го нарекоха един от най-важните моменти в кратката история на крипто.

Анализатори обаче отбелязват, че очакват търговията да спадне след сливането.

Сега, когато сливането е факт, трейдърите и фондовете се позиционират извън него, търговията е сякаш спряла, казва Джейсън Лау, главен оперативен директор на Okcoin, пред „Crypto World“.

Същевременно мениджъри и притежатели на активи гледат в дългосрочна перспектива.

Как копаенето на биткойни може да реши глобалната енергийна кризаПренасочването на топлината от добива може да предложи различни предимства

Сливането на Ethereum наистина е само една стъпка в една сфера в дълга поредица от надстройки, които ще доведат до по-голяма мащабируемост и надграждане на производителността на мрежата Ethereum, отбелязва експертът.