Европа разполага с някои от най-красивите велосипедни маршрути в света, минаващи през невероятни природни пейзажи, великолепни градове и културни забележителности. Ето защо, независимо дали сте новобранци в колоездачните пътешествия и обиколки, или пък сте опитен колоездач, който търси нови предизвикателства, Старият континент може да ви предложи много неща.

Освен това трябва да сте сигурни, че носите подходяща екипировка за безопасност и спешни ремонти по пътя.

Електронното издание Cycling Today представя 8 от най-живописните места за колоездене в Европа:

Виа Франсигена, Италия

Поклонническата пътека Виа Франсигена датира отпреди 1000 години и е свързана с 1800-километровото пътуване на архиепископ Сигерик от Кентърбъри до Рим през 990 г. сл. Хр. Когато се връща, той регистрира 80 спирки за нощувка, които сега са част от живописния колоездачен маршрут.

Тази част от маршрута минава през тосканската природа и покрай няколко средновековни села като Сан Джиминяно, преди да пристигне в базиликата Свети Петър в Рим. Пътуването позволява на велосипедистите да се насладят на невероятни гледки, докато минават покрай Алпите и Апенините на голяма надморска височина. Виа Франсигена е и най-дългият маркиран маршрут в Италия.

Tauern Cycle Trail, Австрия

Велосипедната пътека Тауерн в Австрия е едно невероятно пътешествие, което започва от прохода Герлос и завършва в Залцбург. Маршрутът, който е дълъг около 240 километра, е особено подходящ за по-опитни колоездачи и може да бъде взискателно, но запомнящо се пътуване.

По пътя можете да се насладите на естествено великолепие и спиращи дъха гледки, включително Националния парк Hohe Tauern, планината Гросглокнер, езерото Цел и най-високия водопад в Европа Кримъл.

Дунавската велоалея

Прочутата дунавска велосипедна пътека, призната за една от най-ранните велосипедни алеи в Европа, е фантастично въведение в колоезденето поради своята безопасност, достъпност, добре поддържани пътеки и прекрасна природа.

Дунавската велосипедна пътека минава от Германия до Черно море, преминавайки през десет европейски държави, включително Австрия, Хърватия, Словакия, Унгария и Румъния.

Романтичен път, Германия

Романтичният път е прекрасен маршрут през селски пейзажи и очарователните средновековни градове Ньордлинген и Ротенбург об дер Таубер. Трасето е дълго около 440 километра и, като цяло, е равно. Въпреки че минава през спиращите дъха Алпи, надморската височина е под 600 метра.

Веломаршрутът на Балтийско море, Полша

Веломаршрутът на Балтийско море, известен и като EuroVelo 10, проследява полската брегова линия на Балтийско море през различни исторически забележителности и зашеметяващи пейзажи. Има много неща за разглеждане и правене - от белите, девствени плажове на Германската ривиера до грандиозните скали, национални паркове и безбройни острови.

Holland Junction Network, Нидерландия

Поради своята превъзходна велосипедна инфраструктура и равни маршрути, Холандия е отлична страна за колоездачи с всякакви умения и опит. Веломрежата Holland Junction Network включва 32 000 километра добре обозначени велосипедни маршрути с множество дестинации и спирки за почивка.

Велосипедната алея на Елба, Германия и Чехия

Велосипедният път Елба е най-известната велопътека в Германия, която следва втората по големина река в страната през великолепна алпийска природа. Велосипедистите могат да карат колело от Прага до Дрезден, да се наслаждават на изящната гледка и да спират в бохемски градове, преди да пристигнат в Дрезден.

Пътеката е част от мрежа от 37 различни речни велосипедни маршрути в Германия, което позволява на велосипедистите да изследват допълнително провинцията, като посетят гори и лозя, преди да се доближат до брега на Северно море.

Камино Франсес, Испания

Камино Франсес, известен и като Френският път, е маршрут в Испания с дължина приблизително 490 километра, който преминава през места като Памплона и Леон, преди да приключи в Сантяго де Компостела. Историческият поклоннически път Camino de Santiago е най-популярният участък. Велосипедите често се движат редом с пешеходните поклонници, предприемащи епичното пътуване.

Маршрутът ви превежда през покритите със сняг планински масиви на Пиренеите, прекрасни винарни на Риоха, автентичните испански села, красивите зелени хълмове на Галисия и динамичния град Понферада.