През последните години индийската филмова индустрия спомогна много за популяризирането на туризма в Индия.

Почитатели на индийските сериали се стичат от всички краища на планетата. Те са привлечени от някой герой, правещ серенада на своята любима на фона на мъгливите хълмове на Мунар, от голяма индийска сватба, заснета в прочута крепост, или пък от места с вълнуваща красота.

Ето пет идеи за пътешественици, вдъхновени от Боливуд.

Свещените гхати във Варанаси

Свещеният град Варанаси е дом на повече от 100 живописни гхата - поредица от стъпала, водещи надолу към водата - по протежение на могъщия Ганг.

Архитектурните шедьоври от камък датират от XIV в. Те имат специално значение в индуската митология и се използват за различни религиозни ритуали.

Според индуисткия фолклор Господ Брахма създал гхатите на Варанаси, за да посрещне Бог Шива, като извършил специално жертвоприношение на кон пред свещен огън.

Два от тези гхата - Manikarnika и Harishchandra - са запазени за кремации.

Dashashwamedh Ghat, един от най-старите и най-известните, се смята, че излъчва огромна кинетична енергия, с постоянен поток от поклонници, индуски свещеници, продавачи на цветя и продавачи на храна около него по всяко време, пише National News.

Кашмир

С увереност може да се каже, че Кашмир е любимец на Боливуд.

Природата тук е щедра във всяко едно отношение. Има покрити със сняг планини, блестящи реки, спиращи дъха долини и тучни ливади.

Боливуд оценява потенциала на Кашмир още през 60-те години на XX в. Някои ще си спомнят Шами Капур (наричан индийския Елвис Пресли) как се подвизава насред езерото Дал в украсена с цветя шикара, за да ухажва свенливата Шармила Тагор, майката на боливудския актьор Сейф Али Хан.

Съвременни филми като “Yeh Jawaani Hai Deewani”, “Главният път”, “Рок-звезда” и “Хайдер” допълнително утвърдиха репутацията на Кашмир като дестинация, която трябва да посетите.

Другите топ атракции в региона включват Gulmarg и Sonmarg, които имат пасторални планински пейзажи и зелени гледки.

Водите на Керала

Южният индийски щат Керала е известен като „Божията страна“ и затова има добра причина. Благоприятен климат, екзотична флора и фауна, тучни пейзажи и живописни плажове правят щата най-добър избор за филмовите режисьори.

Снимат още два сезона на Дързост и красота, ще продължи до 2022 гАмериканската телевизия CBS обяви, че подновява снимките на един от най-гледаните сериали в света - драмата „Дързост и красота“

Тук е традиционна атракция да се организират круизи с плаващи къщи. Ако искате да се качите на такъв, да знаете, че се резервира за месеци напред.

Удайпур

Това място със зашеметяващата си красота и кралски корени привлече вниманието не само на индийските режисьори.

От “Съкровище, наречено любов” с участието на Salman Khan, до холивудски хитове като “Октопуси” на Джеймс Бонд и “Най-екзотичният хотел Мариголд”, британска комедийна драма, режисирана от Джон Мадън с участието на Дев Пател, Джуди Денч и Маги Смит, са уловили красотата на Удайпур.

В 13-ия филм за Бонд може да видите кадри от над двадесет различни места.

Езерото Пангонг, Ладак

Езерото Пангонг се намира на 4350 метра над морското равнище в района на Ладак. То е най-високото соленоводно езеро в света. Името му произлиза от тибетската дума Pangong Tso, което означава “високо пасищно езеро”.

Красотата на Пангонг ще ви хипнотизира. То променя цвета си на всеки час - става ту синьо, ту зелено, ту червено. Дълго е 14 метра. Една трета от езерото се намира на територията на Индия, а останалите две трети - в Китай.

Именно Пангонг ще видите на фон в кулминацията на блокбастъра на Амир Хан “Тримата идиоти”.