Имаше време, когато Западна Европа бе предпочитана дестинация за руските туристи. Сега нещата са променени.

Макс, руснак на около 40-годишна възраст, е имал навика да обикаля музеите във Франция, да се наслаждава на храната в Италия и да се разхожда из планините на Испания.

Следва инвазията на Русия в Украйна. Тази година Макс, който не желае да сподели как е цялото му име, не обмисля Европа като дестинация за своите ваканции.

"Наясно съм с проблемите с получаването на виза за европейските страни", казва той пред CNBC.

Миналата седмица Европейският съюз се съгласи да прекрати споразумението за пътуване с Москва от 2007 г., което улесни издаването на визи за руснаци. Този ход ще направи по-трудно и скъпо пътуването на руските граждани до съюза. Затварянето на въздушното пространство на ЕС за руски авиокомпании през февруари също затрудни пътуването.

"Иронията е, че аз съм абсолютно против войната и Путин, но също се сблъсквам с проблеми в пътуването", казва Макс.

"В бъдеще, когато Путин не е на власт и станем пак нормална държава, се надявам, че ще мога да посетя Европа отново. Аз много обичам Италия", допълва руснакът.

По-малко руснаци в Европа

Макс е един от много руснаци, които са предпочитали Стария континент за лятната си ваканция.

Италия, Испания, Кипър и Гърция са били сред топ 20 дестинациите, които руснаците са избирали преди инвазията през февруари тази година, сочат данните на туристическата компания ForwardKeys.

Тази година пътуванията със самолет от Русия до Европа през лятото са били само 26% от това, което е било през 2019 г.

Руснаци стигат с луксозните си коли до Финландия, a оттам отиват на почивкаЕвропейският съюз затвори въздушното си пространство за руски полети след инвазията на Москва в Украйна, но руските туристи все още намират начини да почиват в Европа

Руската инвазия в Украйна със сигурност ограничи избора за почивка на нейните граждани, тъй като директните полети до много популярни дестинации бяха забранени, отбелязва Оливиер Понти от ForwardKeys. По думите му, и сега е възможно руснаците да посетят Европа, но се налага да сменят самолета на места като Истанбул или Дубай.

До къде пътуват руснаците?

Според ForwardKeys, която изследва данните за пристигащи полети, няколко дестинации за отдих бележат ръст на руските посетители през юни, юли и август спрямо 2019 г. Това са Малдиви (5% ръст), Сейшели (4%), Турция (4%) и Обединени арабски емирства (2%).

Повечето от тези страни бяха популярни сред руските посетители и преди войната.

Турция е била най-популярната дестинация за руски туристи през 2019 г., следвана от окупираната от Русия територия Абхазия, ОАЕ и Малдивите.

Малдивите отдавна са предпочитани от състоятелните руснаци. Те могат лесно да получат туристически визи при пристигането си, за да останат до 90 дни.

По-благоприятният обменен курс в Турция от средата на март вероятно е причина за ръста на пътуванията на руснаци до страната.

Експерти очакват на руснаците да им стане още по-трудно да пътуват.

Освен спирането на преференциалното визово споразумение от ЕС с Москва от 2007 г., трябва да имаме предвид и икономическите проблеми - те могат да обезсърчат пътуванията в бъдеще.