Седмият пакет от санкции на ЕС срещу Русия няма да включва ограничения по отношение на доставките на газ, съобщи премиерът на Чехия Петър Фиала.

По думите му, зависими от руския газ са твърде много страни членки на ЕС и надали до края на годината ще заработи механизмът за съвместно закупуване на газ.

Много малко държави ще успеят да се приспособят при такова ограничение, казва Фиала пред Ройтерс.

Европейската комисия трябва да е готова да представи пакета в следващите дни. Държавите членки ще го одобрят веднага след това, казва още чешкият премиер.

Смятам, че той не трябва да бъде там, тъй като редица страни зависят от руския газ, отбелязва Фиала.

По думите му, да се сложи ембарго на газа в новия пакет от санкции би било проблематично, “защото е необходимо да се спазва правилото, съгласно което санкциите трябва да оказва по-голямо влияние на Русия, отколкото на страните, които ги въвеждат”.

Газът в Европа поскъпна до четиримесечен връх от 169 евро за мегаватчасОсновната причина за продължаващото от средата на юни поскъпване на природния газ се дължи на инвеститорските опасения, свързани с ограниченото предлагане на синьото гориво

На 1 юли 2022 г. Чешката република пие председателството на Европейския съюз за следващите шест месеца. Страната е една от най-зависимите в Европа от доставките на газ от Русия.

Преди военните действия от февруари тази година 40% от потребностите от газ съюзът покриваше за сметка на руските доставки. По думите на Фиала, Чехия ще направи всичко възможно, за да намали своята зависимост от руските енергоносители, но това няма стане тази зима.

По оценката на премиера Европа трябва да бъде готова за вероятността доставките по тръбопровода Северен поток да не бъдат възобновени. Трябва да се търсят алтернативни източници на газ.

Страните членки на ЕС също така трябва да споделят закупеното количество газ помежду си, добавя Фиала. Той е сред поддръжници на идеята за съвместно купуване на газ за Европа.

ЕК: Газохранилищата в ЕС са пълни над 55 на стоЕК ще предложи до края на месеца мерки за действие в случай на пълно прекъсване на руските газови доставки

Премиерът на Чехия предупреди, че механизмът е сложен технически и административно. Предстои той да бъде обсъден на извънредно събрание на министрите на енергетиката на страните от ЕС, което ще се проведе на 26 юли.

Фиала определи като твърде оптимистичен варианта съвместното купуване на газ да стартира до края на годината.

ЕК в момента доработва седмия пакет от санкциите срещу Русия. Очаква се, че в него ще влезе забрана на вноса на злато от Русия, ще се разшири списъкът от стоки с двойна употреба, забранени за износ в Русия, и ще бъдат въведени нови персонални санкции срещу руснаци.

Предходните шест пакета от санкции включваха замразяване на активите и визови забрани за руските чиновници и милиардери, контрол върху износа, замразяване на активите на Централната банка, изключването на най-големите банки от международната междубанкова система за обмен на съобщения SWIFT и въвеждане на забрана върху вноса на руски въглища и нефт.