Азиатските акции поевтиняват днес вследствие на очакванията за по-нататъшно затягане на паричната политика от страна на централните банки, новите случаи на COVID-19 в Китай и енергийния недостиг в Европа, който също така доведе почти до паритет между еврото и долара.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.8% до най-ниското си ниво от две години, докато японският Nikkei изгуби 1.75%.

Еврото поевтиня до 1.0006 спрямо щатския долар, доближавайки се все повече до паритет за първи път от декември 2002 г. на фона на опасенията на инвеститорите, че енергийната криза ще тласне региона към рецесия.

“Нагласите за избягване на риска доминират на световните пазари,” казва пред Ройтерс Ютинг Шао, анализатор в State Street Global Markets.

"Доларът е предпочитаната международна резервна валута. Така че, когато има риск от рецесия или засилване на волатилността, доларът е валутата, към която се обръщат хората, защото е най-сигурна," допълва Шао.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, нарасна до 108.47, което е най-високото му ниво от октомври 2002 г.

В Европа не е било толкова евтино за американците от десетилетияАмериканците, които посещават Италия, Гърция и Испания това лято след паузата заради пандемията от COVID-19, имат късмет – храната, хотелите и туристическите обиколки са най-достъпни в долари от две десетилетия насам

Макроикономическите данни ще са във фокуса на инвеститорите тази седмица - в това число данните за инфлацията в САЩ, които се очакват в сряда, както и изказванията от страна на ръководители във Федералния резерв на САЩ.

Запазване на високата инфлация би поставило Фед под натиск да засили вече агресивния си темп на увеличение на лихвените проценти.

Сред притесненията на инвеститорите е и фактът, че много китайски градове, сред които и търговският център Шанхай, въвеждат от тази седмица нови ограничения срещу COVID-19 в опит да ограничат новите случаи на силно заразния подвариант на Омикрон.

Освен това повишаването на разходите за енергийни продукти в Европа е основно опасение, след като доставките по основния тръбопровод, по който тече руски природен газ за Европа, ще спрат за 10 дни заради профилактика.

Инвеститори се опасяват, че този период може да бъде удължен заради войната в Украйна, което ще ограничи допълнително доставките на газ за Европа и ще тласне изпитващата затруднения еврозона към рецесия.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации беше на ниво от 2.9668%, след като падна под 3% вчера на фона на разпродажбите на Уолстрийт.

Трите основни щатски борсови индекса приключиха вчерашната сесия с понижения вследствие на опасенията на инвеститорите относно повишаващата се инфлация и корпоративните печалби преди началото на отчетния сезон. Цените на акциите в международен план също се понижиха, както и тези на петрола и доходността по държавните облигации.

Опасенията относно икономическия растеж също натежаха над цената на петрола, въпреки ограниченото предлагане.

Щатският лек суров петрол (WTI) поевтиня с 1.14% до 102.9 долара за барел. Цената на Брента се понижи до 106.04 долара за барел.

Златото поскъпва леко, като спот цената на метала беше на ниво от 1 734.6434 долара за тройунция.