Отчетният сезон за щатските публични компании отново е тук.

Тази седмица финансовите резултати на големите банки ще дадат неофициалното начало на периода на отчетите за второто тримесечие, започвайки с JPMorgan Chase в четвъртък.

Citigroup и Wells Fargo ще отворят счетоводните си баланси в петък.

Притеснявайки се от рецесия, инвеститорите ще следят отблизо резултатите за някакви индикации от страна на най-влиятелните ръководители на компании на Уолстрийт за евентуалното състояние на икономиката.

Миналия месец главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън заяви, че неговата компания се готви за "неблагоприятна среда" и за "лоши резултати" и предупреди акционерите да се подготвят за предстоящ икономически "ураган." Тази седмица инвеститорите определено ще очакват отново да чуят мнението на главния изпълнителен директор, превърнал се в метеоролог.

Опасенията относно предстоящ икономически спад вече доведоха до сериозни разпродажби на пазара. Индексът S&P 500 приключи най-лошото си първо полугодие от повече от пет десетилетия, но прогнозите за финансовите резултати засега до голяма степен остават без промяна. Това накара някои анализатори да се зачудят дали текущите прогнози ще издържат през този отчетен период.

"Основното нещо, за което трябва да се следи, са резервите," казва пред CNN Business Тим Гриски, старши портфейлен анализатор в Ingalls & Snyder, визирайки кеша, с който финансовите институции трябва да разполагат, за да покриват изискванията на централните банки.

"Това с какви резерви разполагат ще покаже колко притеснени са за рецесията. Това ще са данните, които анализатори и инвеститори ще следят и които са от ключово значение."

Анализатори очакват печалбите на компаниите от S&P 500 да нараснат средно с 5.6% през второто тримесечие на годината, след като очакванията в началото на април бяха за повишение от 6.8%, сочат данни на Refintiv. Това би бил най-слабият тримесечен ръст от четвъртото тримесечие на 2020 г.

Сделките намаляха. На Уолстрийт се задават съкращения Преди по-малко от шест месеца банкерите от Уолстрийт жънеха печалбите от историческия бум при сливанията и първичните публични предлагания на акции. Сега, благодарение на смесица от фактори, които хвърлиха сянка върху пазарите и причиниха спад при повечето сделки тази година, за първи път от 2019 г. се очертават по-мащабни съкращения

Тези очаквания за ръст от 5.6% също така са раздути от енергийния сектор, който се облагодетелства значително от скока в цените на суровия петрол през миналото тримесечие. Печалбите му се очаква да скочат с 205%, според анализатори от Wells Fargo Investment Institute. Без него прогнозата за печалбите на компаниите от S&P 500 е за понижение от 2%.

Секторът на финансовите компании, в който попадат и банките, вероятно ще усети влошаването на ситуацията въз основа на сравненията с миналата година, в това число освобождаването на резерв за загуби по заеми, пише Крис Хейвърланд, анализатор в Wells Fargo Investment Institute. Той прогнозира печалбите на сектора за второто тримесечие да са в размер на притеснителните -22%.

Междувременно, повишенията на лихвите от страна на Федералния резерв продължават да се отразяват негативно на ипотечния бизнес на банките. Лихвата по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент беше средно 5.30% през миналата седмица, в сравнение с 5.70% в предходната седмица, според данни на Freddie Mac.

Това е най-големият спад от декември 2008 г. Икономисти от Fannie Mae прогнозират, че общият брой на продажбите на жилища ще падне с 13.5% тази година и че спадът при ипотечните кредити ще е близо 42%.

От Wells Fargo обявиха 33% спад в приходите от ипотечни кредити през първото тримесечие, докато при JPMorgan понижението беше от 20%. Анализатори очакват този спад да е продължил и през второто тримесечие. Банките, междувременно, планират съкращения на служители, информира Reuters.

JPMorgan се очаква да обяви печалба в размер на 2.94 долара на акция, сочат данните на Refinitiv, в сравнение с 3.78 долара година по-рано. Прогнозите за Citigroup са за 1.69 долара печалба на акция, в сравнение с 2.63 долара на акция преди година. Анализатори очакват 0.85 долара печалба на акция за Wells Fargo, в сравнение с 1.38 долара през второто тримесечие на 2021 г.

Инвеститорите обаче вече са отразили на пазара тези спадове, казва Гриски и ако няма някакви сериозни изненади, не би трябвало да има някакви сериозни колебания.

Акциите на JPMorgan поевтиняват с близо 30% от началото на годината. Спадът при Citigroup е от 26%, докато книжата на Wells Fargo са се обезценили с 22% през 2022 г.

"В момента в инвестиционното банкиране няма много работа. Те не печелят много пари от търговия с книжа. Продажбите на жилища са слаби," казва той. "Това е много типично за цикъл на повишение на лихвите от страна на Фед и потвърждава потенциала за истинска рецесия по-късно през тази или през следващата година."