Сделките за продажби на апартаменти в Манхатън са се сринали с близо една трета през юни, на фона на охлаждането на имотния пазар, опасенията от рецесия и намаляващото предлагане на жилища, пише CNBC.

Пазарът на имоти в Ню Йорк преживя истински бум през пролетта с рекордно високи цени и силни продажби.

Средната продажна цена за второто тримесечие на апартаментите в Голямата ябълка се повиши до рекордните 1.25 милиона долара, по данни на имотните компании Miller Samuel и Douglas Elliman.

Броят на продажбите в Манхатън за второто тримесечие - над 3800, беше най-високия след жилищния бум през 2007 г.

Но повечето от тези сделки са договорени в началото на годината. Според брокерите на недвижими имоти, пазарът в Манхатън рязко се е свил през юни, тъй като акциите и криптовалутите отбелязаха спад, лихвените проценти се повишиха, а икономистите започнаха да обсъждат потенциалната предстояща рецесия.

Договорите за продажба на кооперации и апартаменти в Манхатън са паднали с 30% през тримесечието, в сравнение с юни 2021 г.

„През второто тримесечие това забавяне се ускори. Подписаните договори са по-малко, наддаванията от страна на купувачите също са по-слаби, увеличават се отстъпките в цените и постепенно нарастват запасите от непродадени жилища.

Постепенното забавяне на продажбите се проявява във всички квартали и ценови сегменти в целия град“, пише в свой анализ президентът на Coldwell Banker Фредерик Варбург Питърс.

Спадът на Манхатън е особено внезапен, като се има предвид, че пазарът там обикновено е насочен към по-богатите купувачи, които са по-малко зависими от ипотеките и растящите лихви. През второто тримесечие 53% от всички покупки на апартаменти в Манхатън са били с налични средства, а не на кредит.

Във високия клас този дял е още по-висок – 99.6% от покупките на имоти с цена от над 4 милиона долара са били със собствени средства, според главния изпълнителен директор на Miller Samuel Джонатан Милър.

Amazon отпуска 23 млн. долара за изграждане на достъпни жилища в СиатълИнвестицията ще бъде подкрепена от фонда Amazon Housing Equity Fund

Брокерите казват, че по-богатите купувачи в Манхатън са уплашени от спадовете на фондовия пазар и загубите на криптоиндустрията, отколкото от по-високите лихви по ипотечните кредити. Към това се добавят и продължаващите опасения относно престъпността и високите данъци в Ню Йорк.

„Това е пазар в преход. В момента купувачите са на "шофьорското място". Просто има много несигурност и по-слаба увереност“, смята Бес Фрийдман, която е главен изпълнителен директор на Brown Harris Stevens.

Цените на имотите в Манхатън обаче все още не са започнали да падат, въпреки по-малкото сделки. Но брокерите казват, че посещенията на огледи и множеството оферти почти са се изпарили.

Наред с купувачите, притеснени от сътресенията на финансовите пазари, работниците и ръководителите в областта на технологиите и рисковия капитал в Манхатън също се оттеглят от недвижимите имоти, страхувайки се от съкращения и увеличаване на разходите.