Борис Минц е един от малцината богати руски бизнесмени, които се обявиха публично срещу руската инвазия в Украйна и срещу президента Владимир Путин.

Повечето популярни хора в страната запазиха мълчание по отношение на войната, избягвайки да критикуват Кремъл.

Има едно просто обяснение, според Минц: "Всичките те се страхуват."

Кремъл има репутацията, че предприема мерки срещу отявлените критици на президента Путин, а съдържанието на руските новинарски канали се контролира. Неоторизираните протести в страната пък са забранени от 2014 г.

Минц казва, че "всеки човек", който открито критикува Путин, "има поводи да се притеснява са личната си безопасност". В интервю за BBC обаче той посочва: "Нямам намерение да живея в бомбоубежище, като Путин."

64-годишният Минц, който натрупва състоянието си благодарение на инвестиционната компания O1 Group, която основава през 2003 г. и продава през 2018 г., казва, че в Русия "обичайният начин" да бъде наказан собственик на компания за неговата "нетърпимост" към режима е като "се започне изфабрикувано съдебно дело срещу неговия бизнес ".

"Подобни криминални дела засягат не само собствениците на компании, но и техните семейства и служители," казва той.

"Всеки бизнес лидер, който не е зависим от Путин, е считан за заплаха, тъй като той или тя може да финансира опозицията или да подготви протест. Като такива, тези хора са считани за врагове на Путин, а следователно и врагове на държавата," допълва той.

Неизбежен затвор

Това е ситуация, която Минц е изпитвал лично на гърба си, след като публично се обяви против политиката на Путин през 2014 г., след анексирането на Крим от Украйна.

Минц усетил необходимостта да напусне Русия през 2015 г. и да замине за Великобритания "в контекста на засилващите се репресии срещу политическата опозиция" и след като Борис Немцов беше убит през същата година.

Немцов беше свиреп противник на Путин. Той е най-популярният политик, убит в страната, след като Путин идва на власт. Властите отричат да имат нещо общо с това.

Две години след това бившата инвестиционна компания на Минц O1 Group "се озова в открит конфликт с Централната банка на Русия", казва той, като в няколко различни юрисдикции започват съдебни производства.

"Когато започнат да се случат такива неща, това е ясен сигнал, че човек трябва да напусне страната незабавно," казва Минц. Той остава обект на съдебни действия от страна на Кремъл.

Точно поради тези действия Минц твърди, че "най-смелата възможна стъпка" за заможните руснаци, които не харесват Путин, е "тихомълком да отидат в изгнание". Минц припомня случая с Михаил Хороковски, които някога беше най-богатият човек в Русия, но влезе в затвора за близо десетилетие по обвинения в измама и укриване на данъци, които, според него, са били политически мотивирани.

Над 15 000 милионери се очаква да напуснат Русия тази годинаОчакваният отлив представлява 15% от милионерите в Русия и е три пъти по-голям, в сравнение с напусналите през 2019 г. страната 5 500 милионери, според Henley Global Citizens Report

Двама от най-известните руски олигарси – Михаил Фридман и Олег Дерипаска, не отправиха директни критики към Путин, когато призоваха за мир в Украйна.

Фридман, който е банкер милиардер, заяви, че всякакви персонални забележки може да представлява риск не само за него, но и за негови служители и колеги.

Руският бизнес магнат Олег Тинков, основател на Tinkoff Bank и бивш собственик на колоездачния отбор, обаче се присъедини към Минц и разкритикува инвазията.

Минц определи действията на Путин като "срамни", заявявайки, че инвазията е "най-трагичното събитие в новата история не само на Украйна и Русия, но и в световен мащаб". Той също така я сравни с инвазията на Адолф Хитлер в Полша през 1939 г.

"Тази война е в резултат на лудостта и глада за власт на един-единствен човек – Владимир Путин, подкрепян от неговото най-близко обкръжение," заяви Минц, който беше председател на едно от най-големите пенсионни дружества в Русия до 2018 г.

Уволнение на следващия ден след срещата с Путин

Минц се запознава с Путин в началото на 90-те години, но провежда разговор с него едва на 2 януари 2000 г. - два дни след като Путин става президент на Русия.

Минц, който е работил в администрацията на бившия президент Борис Елцин през 90-те години, имал желание да обсъди плановете си за реформиране на местното управление, за да развие демокрацията в Русия в 21 век.

"Г-н Путин изслуша внимателно моите предложения без да коментира или да възразява. На следващия ден той ме уволни," казва Минц. Тогава Минц разбира, че визията на Путин за неговата страна се разминава "с километри" с тази на предходната администрация.

След като напуска политиката, Минц основава борсов посредник за индивидуални клиенти.

Срещу Минц няма наложени санкции от страна на британското правителство, за разлика от други руски бизнесмени, за които се смята, че имат близки отношения с Кремъл.

Името на Минц обаче се появява в свързан с Путин списък, публикуван от САЩ през 2018 г. От 210 имена в него, за 114 се посочва, че са част от управлението или са свързани с него, или пък са ключови бизнесмени.

Останалите 96, сред които е и Минц, са изброени като олигарси въз основа повече на това, че разполагат с по над 1 млрд. долара, отколкото заради това, че имат близки отношения с Кремъл.

Минц, който е баща на четири деца, попада в класация на милиардерите на Forbes през 2017 г. с общо състояние в размер на 1.3 млрд. долара, преди да отпадне от нея през 2018 г.

Той обаче опровергава твърденията, че е олигарх.

"Не всеки руски предприемач подкрепя Путин и не всеки богат руснак е 'олигарх'," казва той. "В Русия понятието означава бизнес лидер, който е тясно свързан с Путин, а по-голямата част от богатството му или печалбата на компанията му зависят от сътрудничеството с държавата“.

"Русия не представлява само едно петролно поле с мина за алуминий в средата," допълва той. "Това е държава със 140 милиона души население. Хора там и навсякъде имат своите нужди, а тези нужди не са много различни, в сравнение с тези на Запад."

Минц, който сега живее във Великобритания, е запален колекционер на предмети на изкуството и се чувства комфортно без допълнителна охрана за себе си и своето семейство. Той също така няма амбиции да се връща в Русия.