Никой не може да отрече, че електрическите коли са бъдещето на транспорта. Те са по-тихи, по-умни, по-просторни и с привлекателен дизайн. Именно поради това не е учудващо, че вече милиони хора се сдобиха с тях.

Инвестиционната банка UBS прогнозира, че до 2040 г. всички нови превозни средства, продавани на пазара, ще бъдат електрически.

Тази цифра не изглежда далеч от реалността, тъй като според Международната агенция по енергетика продажбите на електрически автомобили са се повишили рязко през изминалата година с най-малко 6,6 милиона бройки през 2021 г. Ръст ще бъде регистриран и през 2022 г.

Докато електромобилите са на мода и предвид покачването на цената на бензина, има 5 причини да отложите покупката на електрическа кола.

Неразвита инфраструктура от зарядни станции

Електромобилът може да няма нужда от бензин, но се задвижва с ток. В момента в САЩ има около 45 000 зарядни станции. Пазарът на електромобили там постоянно расте. В сравнение с бензиностанциите обаче тази цифра е ниска. По данни на Американския петролен институт бензиностанциите са 145 000.

Липсата на достатъчно станции за зареждане в България е една от основните причини да сложите на пауза покупката на електромобил.

Технологията на батериите се подобрява и ще свали цените на колите

Все още цените на електрическите превозни средства са по-високи от тези на традиционните модели. Добрата новина е, че технологията на батериите постоянно се подобрява.

Приблизително 30 до 40% от цената на автомобила се дължи само на батериите (по данни на Institute for Energy Research). Във връзка с това въвеждането на нови и по-евтини видове батерии, като твърдотелни батерии без кобалт на базата на манган и литиево-метални батерии, ще помогне за намаляване на цените на автомобилите.

Нормализация на пазара на автомобили се очаква в края на 2023 г.Автомобилната индустрия в световен мащаб продължава да е в криза не само заради липсата на чипове, но и заради войната в Украйна

Намаляването на цената на литиево-йонните батерии, които в момента се използват в повечето електромобили, също може да допринесе за намаляването на цените на автомобилите. Както съобщи IHS Markit, литиево-йонна клетка може да падне до средно $73/kWh до 2030 г., огромен скок от тазгодишните $160/kWh, пише Slash Gear.

Дефицитът на чипове на световния пазар изстреля цените на колите нагоре

Очакванията са електрическите превозни средства в бъдеще да поевтинеят. По време на пандемия и сега обаче това не е възможно, тъй като има световен недостиг на чипове, провокиран от блокирането на товари и транспортните ограничения.

Чиповете са важен компонент в автомобилите, най-вече в електромобилите с възможности за изкуствен интелект.

Според оценки на глобалната консултантска фирма AlixPartners недостигът на полупроводници ще продължи до 2024 г. въпреки постепенното възстановяване на индустрията тази година. Дотогава вероятно няма да видим драстични намаления на цените на електромобилите.

Разходите за батерии растат, но електромобилите стават все по-евтиниСамо до преди няколко години електрическите превозни средства бяха или скъпи и насочени към по-заможните купувачи, или по-евтини, но с ограничен обхват на пробег

В момента има малко техници, които поддържат електрически коли

Сервизното обслужване е много важно. Затова, ако обмисляте да купите електромобил, едно от първите неща е да се уверите, че ще имате на разположение услугите на добър техник. Тепърва ще бъдат генерирани повече такива кадри. Засега обаче те са дефицитни.

Има малко данни за издръжливостта на електромобилите

Засега собствениците на електромобили не са се сблъсквали със сериозни проблеми и са доволни от покупките си.

Данните обаче за продължителността на живота на този тип машини буди тревога.

Докато средната продължителност на живота на леките превозни средства в САЩ в момента е 12,2 години, тя е само 3,8 години за електрическите превозни средства (IHS Markit). Все още има ограничени данни за това колко дълго ще издържат електрическите автомобили, така че вероятно е най-добре да отложите покупката, докато индустрията "узрее".