Tesla изтегля от пазара близо 1.1 млн. коли в САЩ, тъй като прозорците им е възможно да се затварят твърде бързо и има риск хората да си притиснат пръстите.

Документи, изготвени от американските регулатори, показват, че прозорците не реагират правилно след установяване на препятствие.

Според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата това е нарушение на стандартите за безопасност. От Tesla са уточнили, че софтуерна актуализация ще реши проблема.

За най-големия производител на електромобили в света това е пореден сблъсък с регулаторите. Нейният главен изпълнителен директор Илон Мъск ги описва като “забавната полиция”.

Предишни изтегляния на коли Tesla имаше заради камерите за задно виждане, ключалките на капака на двигателя, предпазните колани, софтуера за звукова система и др., съобщава Би Би Си.

5 довода, които може да ви разколебаят да купите електромобил Липсата на достатъчно станции за зареждане в България е една от основните причини да сложите на пауза покупката

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск разкритикува използването на термина „изтегляне“, туитвайки: „Терминологията е остаряла и неточна. Това е малка софтуерна актуализация по въздуха. Доколкото ни е известно, няма наранявания”.

Последното изтегляне на коли Tesla обхваща всичките четири модела на компанията, по-специално седаните Model 3 от 2017-22 г. и някои SUV модели Y от 2020-21 г. (спортни автомобили), седаните Model S и SUV-овете Model X.

Tesla установява проблема с автоматичните прозорци по време на тестове през август. Собствениците ще бъдат уведомени с писма, чието разпращане започва от 15 ноември.

Всички коли, слезли от конвейера след 13 септември, са с обновен софтуер и не се нуждаят от корекция.