Предвижда се в България в рамките на един месец след евентуалното въвеждане на еврото да може левът да продължи да се използва. След това в рамките на шест месеца националната ни валута ще може да бъде обменяна в търговските банки, както и в пощите, така че да се гарантира, че и в най-отдалечените региони гражданите имат възможност да го правят. Когато този период изтече, в Българската народна банка левове за евро ще могат да се заменят неограничено във времето. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на среща с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Пеканов е на двудневно работно посещение в Хърватия с цел запознаване с опита на Загреб, натрупан по пътя на присъединяване към еврозоната, информира БТА.

В нашия закон за еврото ще бъде описано как точно ще стане преминаването към единната валута, увери вицепремиерът. Той допълни, че работна група по законопроекта за приемане на еврото вече има, но служебният кабинет няма да внесе текстовете за гласуване в Народното събрание.

По време на срещата премиерът Пленкович е подчертал предимствата, които носи задълбочената интеграция в Европейския съюз в тези турбулентни за света времена. Сред тях са допълнителната стабилност и доверието в страната, които носи еврото.

"Това, което още обсъдихме, е, че целият процес по приемането на еврото може да бъде успешен, само ако институциите работят в синхрон и гледат в една и съща посока, както и че на обществото трябва да бъде изяснен целият процес, включително и евентуалните рискове", каза още Пеканов.

Пеканов и Пленкович са се обединили и около това, че Европа се намира в трудни времена на икономическа несигурност, но именно сега европейските институции и еврото могат да служат като "котва на стабилност" за повишаване на доверието в отделните страни членки.

"В тази ситуация еврото може да бъде и допълнителен стимул за реформи в страната, но изисква и редица икономически мерки, които да защитят гражданите", каза още Пеканов.

Притесненията на населението около приемането на еврото Хърватия е решила чрез създаването на защитни механизми.

Министърът на финансите на Хърватия Марко Приморац е запознал българската делегация и с някои от защитните механизми, които страната е въвела във връзка с преминаването от местната валута към еврото.

От днес в Хърватия вече изписват цените и в евро От Нова година националната валута няма да се използва

Единият от тях вече е в сила и представлява двойно показване на цените - в куни и в евро.

Друг такъв механизъм е възможността гражданите да сигнализират за необичайно увеличение на цените след приемането на еврото, като за това е създаден специален уебсайт, както и телефонна линия, каза още Пеканов. В момента има дванадесет институции, които ще наблюдават този процес.

На обществеността се предоставя и информация за процеса на взимане на решенията от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) и как Хърватия ще участва в него. В случая на България ние само прилагаме тези решения, защото не сме пълноправни членове на еврозоната, но имаме валутен борд към единната валута.