Британският паунд достигна ново историческо дъно в понеделник, а еврото падна до най-ниските си нива от 22 години насам. Нарастващата загриженост на инвеститорите относно влошаващите се икономически условия в Европа доведе до рязко поскъпване на долара, който продължава да печели от статута си на инвестиционно убежище.

Паундът падна с цели 5% до 1.0384 долара, на фона на засилващите се съмнения относно фискалната стабилност на Обединеното кралство, след като страната обяви обширни данъчни съкращения в лицето на задаващата се рецесия.

Финансовият министър Обединеното кралство Куаси Квартенг миналата седмица разкри най-големия пакет от данъчни облекчения в страната от 50 години насам, чиято цел е да подкрепи забавящия се икономически растеж. Пазарите обаче се усъмниха в устойчивостта на мярката, като се има предвид, че страната е изправена пред забавящ се растеж и двоен дефицит.

Данните от края на миналата седмица показаха, че бизнес активността в Обединеното кралство се е свила през септември за втори пореден месец. Банката на Англия, която наскоро повиши лихвените проценти, също предупреди, че икономиката на Обединеното кралство може вече да е в рецесия.

Еврото падна с 0.5% до ново 22-годишно дъно от 0.09643 спрямо щатския долар. Поредицата от слаби икономически показатели в еврозоната миналата седмица показаха, че инвеститорите оценяват възможността за евентуална рецесия в блока. Страховете от назряващата енергийна криза и потенциалната ескалация на руско-украинската война също подкопаха позициите на единната валута.

В резултат на разпродажбите при паунда и еврото доларовият индекс достигна нов 20-годишен връх в понеделник. "Зелените пари" стават по-атрактивни за трейдърите заради покачващите се лихвени проценти в САЩ, които значително повишиха стойността резервната валута тази година.

Британското правителство обяви мащабни данъчни облекченияБританският паунд се срина до 37-годишно дъно след новината

Федералният резерв на САШ сигнализира миналата седмица, че лихвените проценти ще се повишат още повече тази година, вероятно завършвайки 2022 г. на 16-годишен връх от 4.4%.

На азиатските капиталови пазари в първата борсова сесия за седмицата преобладават негативните настроения. Водещият японски индекс губи 2.6% от стойността си, а в Южна Корея KOSPI отстъпва с над 3% спрямо петъчните си нива.

Хонконгският Hang Seng регистрира понижение от 0.5 на сто, а на борсата в Сидни S&P/ASX 200 пада с 1.4%.

Цената на петрола остана близо до осеммесечно си дъно в понеделник сутринта, след рязкото понижение на суровината миналата седмица. Пазарните участници се опасяват, че забавянето на световната икономическа активност ще намали търсенето на суров петрол.

Фючърсите на американския лек суров петрол бележат спад от малко над процент в сутрешната търговия до ниво от 77.81 долара за барел, а тези на сорта брент отстъпват с 1.2% до 84.05 долара за барел.

Данните от Япония показаха, че производствената активност в страната е нараснала с по-бавни темпове през септември спрямо предходния месец.

Енергийната криза променя бъдещето на Европа и РусияТрудно е да си представим, че Брюксел или Берлин ще искат отново 40% от вноса им да идва от Сибир. Москва има планове да се преориентира към Китай, който вече купува 10% от газа за износ

Търговците се опасяват, че комбинацията от висока инфлация и нарастващи лихвени проценти ще доведе до забавяне на икономическата активност, намалявайки търсенето на петрол.

Златото поевтиня с 0.7% тази сутрин до ниво от 1644 долара за тройунция.

Биткойнът също стартира седмицата "на червено" с понижение от 1.2% до 18 784 долара за брой.