След пускането на интерконектора с Гърция предложената цена на природния газ за октомври е 233.49 лв./мВтч или около 34% по-ниска от септемврийската, съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева пред БНТ. Съобщението за окончателно предложената цена е публикувано и на сайта на дружеството.

Предстои цената да бъде утвърдена на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране по-късно днес. Договореното дневно количество газ, което ще постъпва по тръбата, е 29 000 мегавата.

През септември 1000 куб. м природен струваха 353.21 лв. Предишната официалната заявка на "Булгаргаз" беше за 249 лв., но със спада на международните цени и пускането на междусистемната газова връзка с Гърция, чиято официална церемония е днес, беше обявявано, че окончателната цена ще е по-ниска.

Усилията ще бъдат насочени към това цената на газа да се поддържа до нивата, приемливи за бизнеса, каза още Деница Златева пред БНТ.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов заяви, че след пускането на интерконектора България, съвместно с Румъния, Словакия и Унгария може да транзитира увеличени количества азерски газ към Европа.