Драмата на Netflix за серийния убиец Джефри Дамър привлича огромен брой гледания, но също така и критики от хора, които я възприемат за напълно безчувствена, пише BBC.

Сериалът от 10 епизода DAHMER - Monster: The Jeffrey Dahmer Story разказва за убийствата на 17 момчета и млади мъже, много от които чернокожи и гей, извършени от Джефри Дамър между 1978 и 1991 г. в Уисконсин.

Престъпленията на Дамър включват канибализъм и некрофилия. Той е осъден през 1992 г. и е убит в Колумбийския затвор две години по-късно от чернокожия затворник Кристофър Скарвър.

Рапърът Boosie BadAzz написа в Twitter, че чернокожите хора трябва да бойкотират сериала, защото извършеното от Дамър е брутално.

Сестрата на една от жертвите описва драмата на Netflix като сурова и безчувствена. През 1992 г. Рита Исбел, чийто брат Ерол Линдзи е убит, когато е на 19 години, дава емоционално изявление по време на съдебния процес срещу Данъм. Тя казва, че не е била информирана, че това ще бъде пресъздадено в поредицата от 10 части на Райън Мърфи.

„Притесних се, когато видях себе си в тази част от сериала, когато видях името ми да се появява на екрана и актрисата да произнася дословно точно това, което казах аз“, споделя тя пред Insider.

Ан Шварц, журналистката, която разкри историята за престъпленията на Дамър през 1991 г., казва пред Independent, че стрийминг сериалът е "пожертвал точността в името на драмата". Бившата криминална журналистка заявява, че сериалът "няма голяма прилика с фактите по случая" и че "пресъздаването на полицаите в Уисконсин като расисти и хомофоби е неправилно".

В отговор на критиките, в официалния синопсис на сериала на Netflix се посочва, че той разкрива безсъвестни престъпления, съсредоточени около пренебрегваните от институциите жертви и техните общности. „Те са засегнати от системния расизъм и провалите на полицията, позволили на един от най-известните серийни убийци в Америка да продължи убийствената си лудост повече от десетилетие.“

Рекорден рейтинг

Наред с полемиките около сериала, той достига най-високите числа на гледаемост за чисто нов сериал през първата седмица след качването му на стрийминг платформата, откакто тази система за рейтинг стартира през юни 2021 г., съобщава IndieWire.

Поредицата, в която зловещият образ на Дамър е пресъздаден от актьора Евън Питърс, е гледана 196,2 милиона часа през първите седем дни. За момента е номер едно сериал в Netflix в повече от 60 страни.

Отзивите на критиците са смесени. The Guardian използва формулировката "почти негледаемо гадно", посочвайки, че единственото добро нещо, което сериал като този може да направи, е да свали прожекторите от убиеца и да покаже кои всъщност са били жертвите.

Hollywood Reporter обяви поредицата за "вбесяваща каша", добавяйки, че свеждането на повечето от жертвите и техните семейства до тяхната болка е по-близо до експлоатирането на тази болка, отколкото до отдаването на почит на убитите и всички засегнати от престъпленията на Дамър.

Пол Таси от Forbes обаче казва: „Не знам дали „харесване“ е точната дума, тъй като гледането на сериала причинява доста безпокойство, но мисля, че е свършена много добра работа, за да се запази фокусът върху жертвите, некадърността на полицията и щетите, които Дамър оставя след себе си."

Освен бруталната жестокост на Дамър, сериалът засяга и темата за превръщането му в комиксов герой и за феновете, които той натрупва и от които получва писма в затвора с молби за автограф от него срещу няколко долара.

Въпреки полемиката около най-гледаната поредица на Netflix за серийния убиец Джефри Дамър, платформата предоставя още съдържание, свързано с него. Става дума за документалния сериал от 3 епизода Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes, в който серийният убиец признава за ужасяващите си престъпления в ужасяващи интервюта. Документалното заглавие също се класира сред най-гледаните сериали в стрийминг платформата.