Следващото поколение айфони по всяка вероятност ще бъде снабдено с USB-C порт, след като европейски закон за уеднаквяване на зарядните устройство е на път да стане реалност, пише CNBC.

В началото на октомври законодателите в Европейския парламент одобриха закон, който изисква в срок до края на 2024 г. електрониката (мобилни телефони, таблети, фотоапарати и др.), продавани в Европейския съюз, да бъдат с USB Type-C порт за зареждане.

В момента Apple използва собствените си Lightning зарядни устройства, които са различни от USB-C. Това може да се промени при следващото поколение - iPhone 15.

Неизбежно е преминаването на Apple към използването на USB-C в iPhone 15, който се очаква да бъде пуснат на пазара през 2023 г., казва по-рано тази седмица Бен Ууд, главен анализатор в CCS Insight.

Компанията от Купертино вече е направила такава стъпка за USB-C порта в MAcBook и iPad Pro.

iPhone 14 е един от най-лесните за ремонтиране смартфониApple преработи вътрешната структура на iPhone 14, за да позволи на потребителите да премахват и сменят както задното стъкло на устройството, така и екрана му

Носят се слухове, че Apple проучва USB-C за iPhone 15, както вероятно ще се казва следващото устройство, ако се спазва традицията.

През май Bloomberg съобщи, че компанията тества бъдещи айфони с USB-C зареждане, но те няма да излязат на пазара по-рано от 2023 г.

Ако Apple премине към USB-C порт следващата година, промяната ще засегне апаратите ѝ в цял свят, не само в ЕС, смята анализаторът от IDC Брайън Ма.