Новината, че от 1 ноември Сърбия няма да може да се снабдява с руски петрол по Адриатическия тръбопровод (JANAF), друго пристанище или морски път, хвърли западната ни съседка в шок. До това се стигна, след като стана ясно, че новият пакет от санкции срещу Русия, подготвен от Европейския съюз, не включва освобождаване, т.е. дерогация за Западните Балкани.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е шокиран от решението на Хърватия да спре вноса на руски петрол в Сърбия чрез Адриатическия тръбопровод (JANAF) и използва новината като повод за ново заяждане с България, информира БГНЕС.

Сръбската оценка е, че „България, където руският „Лукойл“ има доминиращо влияние на пазара, е поставена в привилегирована позиция, а Сърбия е наказана по брутален начин, поради настояването на Хърватия и няколко други членки, като по този начин ЕС се представя като ненадежден партньор“.

Новият пакет от санкции на ЕС е насочен към ограничаване на цената на петрола, който Русия изнася за трети страни извън ЕС.

ЕС спира руския петрол на СърбияОт 1 ноември Сърбия няма да може да се снабдява с руски петрол по Адриатическия тръбопровод (JANAF) или друго пристанище или морски път

„Въпреки че по настояване на Хърватия това включва и Сърбия, защото тя вече няма да може да внася руски петрол през JANAF, този пакет не включва България. Това решение е взето, защото руската „Лукойл“ има основна рафинерия в България. С това ЕС показа лицемерие, демонстрирайки двойни стандарти, когато става дума за внос на петрол, което показва примерът на Сърбия и България“, твърдят проправителствени сръбски медии.

Не закъсня и реакцията на премиера на Сърбия Ана Бърнабич. Според нея въвеждането на енергийни санкции на Европейския съюз срещу Сърбия, по "изричното искане и ултиматум" на Хърватия, ще причини стотици милиони евро преки щети на Сърбия и нейните граждани, предаде агенция ФоНет, цитирана от БТА.

Европейският съюз позволи тези санкции във вреда на живота и стандарта на всички граждани на Сърбия, включително членовете на хърватското национално малцинство. Това ще ни струва стотици милиони евро, каза Бърнабич в ефира на ТВ Хепи.

Според нея Хърватия е поискала санкциите "и се гордее с това", защото Сърбия иска да накаже виновните за престъплението край Босански Петровац през август 1995 г., когато хърватски самолети убиха цивилни, включително деца.

Хърватското ръководство дори не скри, че го е направило. Това е открит акт на враждебност на Хърватия към Сърбия, каза Бърнабич.

Както обясни тя, заради тези санкции петролът, който пристига по Адриатическия тръбопровод (JANAF), построен от Сърбия и нейните съграждани в бивша Югославия, с техни собствени пари, ще бъде поне с 20% по-скъп.

Това, което мислеха, че ще направят на Русия, го направиха вчера и на нас, защото ние зависим от петролопровода от Хърватия. Използват го за политически шантаж и отмъщение. Те /хърватите/ използват енергията за политическа война и отмъщение, а ЕС го позволи. Те използват енергията за политически цели, каза Бърнабич и добави, че чака с нетърпение ЕС да го обясни.

Според нея сръбският президент Александър Вучич на срещата на Европейския политически съюз в Прага има много добри аргументи да представи "целия им срам, позор и лицемерие".

Бърнабич напомни, че Вучич ще се обърне към гражданите на 8 октомври.