Лисабон е в разгара на ренесанса. Градът се превърна в европейската столица на достъпните наеми и страхотния нощен живот, привличайки все повече млади хора през последните години, благодарение на португалската виза за дигитални номади, пише CNN.

Въпреки че се е променил много през 21-ви век, Лисабон е успял да остане верен на своите традиции и завладяващата си история. В резултат на това в града кипи мултикултурна атмосфера, от която искат да бъдат част хора от целия свят.

Но не само тези, които искат да живеят и работят тук, движат тази промяна.

Разходете се по улиците на оживената столица на Португалия – невъзможно е да избягате от чувството на увереност, което местните жители излъчват.

Те наистина се гордеят със своята португалска идентичност, демонстрирайки „безсрамно“ най-доброто от традиционната храна и култура, разказва CNN. Oт португалския сладкиш pastel de nata в кварталните пекарни до болезнените звуци на фадо в Алфама.

Източник: Pexels

Тази смесица от вкусове, звуци и емоции създава това, което гражданите на Лисабон наричат ​​„алма“ или душа – нещо, което е напълно уникално за това прекрасно място.

Туристите със сигурност са усещали това по време на празника на Свети Антоний на 13 юни – може би най-горещата нощ в лисабонския календар, когато местните празнуват своя покровител дълго и напоително.

"Алма" обаче далеч надхвърля една юнска нощ

Елате тук по всяко време на годината, за да разберете колко освободено трябва да се живее животът. Ще го видите по бохемските улици на квартал Байро Алто с неговите ресторанти по тесните улички. Или на ултрамодерни места като Park – бар на покрива на многоетажен паркинг, разкриващ невероятни гледки, който се е превърнал в нарицателно за „готина хипстърия“. Всеки е добре дошъл на този връх на португалския нощен живот, който остава жизнен до сутринта.


Новото лице на фадо

„Алма“ не е и просто добра храна и вино сред горещи хора. Тя е и в традиционната музика - фадо.

Съчетавайки поезия и пеене, родено на улиците в красивите лисабонски квартали Алфама и Мурария, фадо е повече от просто израз на тъга и меланхолия. Това е по-скоро израз на горещия темперамент на португалците, казва певицата на фадо Жизела Жоао.

Жоао не е архетипният фадо изпълнител от миналото. Не носи черна рокля от 40-те или 50-те на миналия век. В същото време е дълбоко потънала в историята на музиката и иска да развенчае идеята, че тъгата е това, което определя фадо.

„За мен то е красива поезия“, казва тя. „Ние наистина сме много емоционални хора. Много ни е грижа другите. Ако сте гост тук, може да бъдете поканен от непознат в къщата му на вечеря със семейството му, което ще ви организира страхотно парти, за да се почувствате добре дошли.“

Силата на туризма

Лисабон сякаш е наполовина на сушата и наполовина в морето, с широкия размах на река Тежу, водеща към необятния Атлантик. В крайна сметка това е страна, която продължава да се гордее с 500-годишната си морска история.

Известният Паметник на Откритията, посветен на португалците, взели участие във Великите географски открития през 15-16 век, е разположен край устието на река Тежу, откъдето обикновено са потегляли корабите в онази епоха.

Източник: Pexels

„Много се гордеем с нашето минало“, казва морякът Рикардо Динис. „Водата е ключова за традициите на Лисабон, както и за настоящето и бъдещето му като модерен град, но промените през последните години са предизвикани от туристите, които говорят колко страхотно е това място. Мисля, че те са истинските посланици на нашия град и страната ни.“

Малките неща

И все пак – местните имат огромна роля. Прочутият готвач Хосе Авилес е сред хората, поставили Лисабон на световната кулинарна карта. Преди 15 години той започна да въвежда най-скромното местно ястие, сардината, в своя ресторант от висок клас. „Когато хората влязат в съвременен португалски ресторант, те очакват да има модерна храна, която обаче носи духа на португалската кухня“, казва готвачът.

„Бих казал, че португалската кухня, която се предава от баби на внучки, от майки на дъщери, е свързана с простотата и любовта. Това се опитваме да правим и ние – 90% от най-вкусните ястия са нещо съвсем просто“.

И, разбира се, уникално. Никое меню в Лисабон не би било пълно без pastel de nata – сладкишът, който стана глобално известен през последните години, но продължава да бъде най-вкусен точно тук, в града на непрестанните открития.