Новият парламент излезе в дълга почивка след спор за нужните гласове за избор на председател.

При първото гласуване никой от четиримата номинирани за поста не получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Така то приключи без избран кандидат.

За второто гласуване останаха двамата претенденти с най-много гласове - Росен Желязков (103) и Никола Минчев (74).

То обаче също завърши без резултат, след като "Продължаваме промяната" оспори правилата за отчитане на вота.

ГЕРБ и ДПС осигуриха на Росен Желязков отново 103 гласа "за", докато Никола Минчев получи 94 - от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев заяви от трибуната, че не e изпълнено изискването на конституцията решението да е взето с подкрепата на повече от половината от присъстващите народни представители. Във втория вот участваха всички 240 народни избраници. Това означава, че минималният брой гласове е 121.

Асен Василев посочи, че неслучайно е попитал за неяснота в процедурните правила. В тях ясно е записано, че който има повече гласове - печели, посочи той. Василев обаче отбеляза, че според Конституцията Народното събрание приема законите и актовете с мнозинство повече от половината присъстващи народни представители. Има 103 "за" от 240, т.е. нямаме валиден избор, коментира Василев.

Провалът на избор на председател е прецедент в най-новата история.

След почивката и обсъжданията в кулоарите на парламента, в момента депутатите започнаха да обсъждат за провеждането на втора процедура.

ДПС също предлага кандидат за председател на 48-ото Народно събрание - Йордан Цонев. Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. С това кандидатите стават петима, след като бяха препотвърдени номинациите на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме Промяната", Кристиан Вигенин от "БСП за България" и Петър Петров от "Възраждане".