Към 12:00 часа избирателната активност, според екзит пола на "Тренд", е 13,4%, съобщиха от изследователския център, цитирани от БТА. Избирателната активност към 12:00 часа на предишните парламентарни избори е била 14,3 процента.

По-рано говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов съобщи, че избирателната активност за страната към 11:00 часа е 8,89% при гласували 586 898 избиратели.

Най-висока е активността в Монтана – 12,85%, а най-ниска - в Пловдив-град - 6,27%, каза той.

По думите на Томов активността за страната е малко по-висока от активността на втори тур на президентските избори на 21 ноември 2021 г. Тогава тя е била 8,7%. Ако я сравняваме с парламентарните избори през юли, тя е по-ниска. Тогава е била 12%.

Според говорителя на ЦИК се очертава поредната ниска избирателна активност. „На базата на тези данни аз съм почти сигурен, че няма да достигнем три млн. избиратели“, заяви Томов, цитиран от БТА.

Броят на технически неизправните машини в страната са 22.

Относно вота в чужбина, говорителят на ЦИК отбеляза, че са излезли първите изборни резултати от секцията в Крайстчърч, Нова Зеландия. Той заяви, че няма да коментира резултатите, тъй като вотът продължава, но отбеляза, че те са доста фрагментарни.