Десният алианс, воден от партията Италиански братя на Джорджа Мелони, спечели парламентарните избори в страната. Политическите наблюдатели отбелязват, че по всяка вероятност следващото правителство в Рим ще бъде най-дясно ориентираното от Втората световна война насам.

Какво обаче означава това за бизнеса? Ройтерс публикува списък на компаниите, които могат да бъдат засегнати от изборните резултати.

Банки

Падането на правителството на премиера Марио Драги натежа върху италианските банкови акции.

Изложени на по-високата доходност на италианския дълг поради големите си портфейли от държавни облигации, както и поради разходите за финансиране, банките са уязвими от влошаване на икономическите перспективи.

Смяната на правителството и призивите на Мелони за преразглеждане на националния план за възстановяване на Италия може да застраши способността на страната да изпълни ангажиментите, с които са обвързани фондовете на Европейския съюз след пандемията.

Intesa Sanpaolo

Най-голямата италианска банка е вторият по големина притежател на италиански дълг след Европейската централна банка и главният изпълнителен директор Карло Месина многократно е призовавал Рим да използва високото си ниво на частно богатство и държавни активи, за да поддържа своя дълг си, постигайки финансова независимост.

Unicredit

Ново правителство може да предложи нова оферта на главния изпълнителен директор Андреа Орсел, след като той се оттегли от предложеното придобиване на Monte dei Paschi di Siena, влошавайки отношенията си с правителството на Марио Драги.

Monte dei Paschi di Siena

Новото правителство също ще се изправи пред ангажимента да реприватизира банката, след като предишният изпълнителен директор осигури дългогодишно удължаване на крайния срок до края на 2021 г. за намаляване на държавния дял от 64% в капитала ѝ.

Светът навлиза в нова ера: Държавата, която спасява всичкиБюджетните разходи за социална подкрепа по целия свят нарастват лавинообразно


Енергиен сектор

Италия въведе мерки за данъчно облагане на енергийните компании, за да помогне финансирането на схеми за защита на фирмите и семействата от нарастващите разходи за електроенергия.

Новата дясна коалиция подкрепя предложението за общоевропейски таван на цените на енергията - идея, предложена от настоящата администрация, която обаче все още няма широка подкрепа в Европа.

Десницата иска и да договори с Брюксел промени в плана за възстановяване на Италия, за да увеличи разходите за справяне с енергийната криза и да поднови инвестициите в ядрената енергия.

Enel и Eni

Мелони изключи поемането на пълен контрол върху националните енергийни групи Eni и Enel, както френското правителство направи с EDF. Тя обаче потвърди, че задължението на правителството е да защитава национално значими активи и да избягва чуждестранни придобивания.

Новото правителство ще реши дали да поднови договорите на изпълнителните директори на Enel и Eni, които изтичат през следващата година.

SNAM

Контролираният от държавата газов оператор през юни закупи плаващ терминал за втечнен газ, за да подкрепи усилията за намиране на алтернативни доставки на синьо гориво.

SNAM иска да започне работа по акостирането на терминала в Пиомбино, Тоскана, до края на октомври. Компанията има за цел да свърже съоръжението с газовата мрежа до следващата пролет, за да увеличи вноса на втечнен природен газ в страната.

Новото правителство може да реши да забави или да ускори изграждането инфраструктурата, която вече среща съпротива от местните власти.

Отбрана

Мелони се изказа силно в подкрепа на НАТО и на Украйна в редица случаи, като обеща да увеличи разходите за отбрана.

Leonardo

Главният изпълнителен директор на Leonardo Алесандро Профумо каза на 28 юли, че държавната отбранителна група работи за постигане на сделка за продажбата на звеното си за производство на оръдия OTO Melara и звеното за военноморски торпеда Wass, но се нуждае от ново правителство в Рим, за да може да финализира всяка потенциална сделка.

Подобно на изпълнителните директори на Eni и Enel, мандатът на Профумо предстои да бъде подновен през следващата година.

ЕЦБ ще повиши още лихвите, за да укроти инфлациятаИнфлацията в еврозоната се покачи до 9,1% през август, което е рекордно високо ниво, като анализаторите прогнозират, че до края на годината тя може да достигне двуцифрено число


Телекомуникации

Telecom Italia

Партията Италиански братя призова за ренационализация на телекомуникационната група като част от плановете за създаване на единна широколентова мрежа в Италия чрез комбиниране на наземната мрежа на TIM с тази на държавния конкурент Open Fiber.

Това противоречи на стратегията на изпълнителния директор на TIM Пиетро Лабриола да продаде мрежата на TIM на държавния кредитор CDP, за да се съсредоточи върху услугите.

Италиански братя приветства решението на CDP да изчака изборите, преди да подаде своята необвързваща оферта за мрежата на TIM.

RAI Way

Държавният телевизионен оператор RAI замрази преговорите за потенциална сделка за комбиниране на своето звено за излъчващи кули Rai Way с конкурентната фирма EiTowers, която е частична собственост на най-големия италиански търговски оператор MFE. Сделката бе отложена за след изборите, според източници, близки до компанията.

Авиолинии

ITA Airways

На 31 август Италия избра група, ръководена от американския фонд за частни капиталови инвестиции Certares и подкрепена от Air France-KLM и Delta Air Lines Inc, за ексклузивни преговори за закупуване на мажоритарен дял във водещия италиански превозвач ITA Airways.

Италиански братя призоваха новото правителство да вземе окончателно решение относно ITA.