Европейската комисия предлага потреблението на ток в Европейския съюз да бъде намалено с поне 5% в пиковите часове, а страните членки да си поставят за цел до края на март да го свалят поне с 10%. Мерките, свързани с овладяване на високите цени на енергията, бяха оповестени в Страсбург от изпълнителния зам.-председател на Комисията Франс Тимерманс и еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон, предава Българското национално радио.

"Общността е изправена пред последиците от сериозното разминаване между търсенето и предлагането на енергия. То се дължи до голяма степен на продължаващото и до момента използване от страна на Русия на енергийните ѝ ресурси като оръжие", заяви еврокомисар Тимерманс.

За ограничението на консумацията той подчерта, че то ще бъде задължително, така че целите да бъдат постигнати от всички.

Комисията предлага още временна горна граница на приходите за производителите на електроенергия, които работят на подпределни цени от 180 евро за мегаватчас.

Става въпрос за енергоносители с по-ниски разходи като възобновяеми енергийни източници, ядрена енергия и лигнитни въглища.

Европейският енергиен пазар не беше готов за кризата. А за следващата?Икономистите разглеждат движенията на цените в исторически план и разкриват някои важни закономерности


Приходите над тази граница ще се събират от държавите членки и ще се използват за подпомагане на потребителите на енергия да намалят сметките си.

Солидарна вноска е третото предложение и тя ще е върху свръхпечалбите на нефтения, газовия, въгледобивния и нефтопреработвателния сектор.

"Компаниите, които работят с изкопаеми горива, също печелят извънредно от сегашната ситуация на пазара. Видяхме това през лятото от изключителните банкови дивиденти. Затова като трета мярка искаме те да плащат солидарни вноски в помощ на потребителите на ток", заяви Франс Тимерманс.