Директорските бордове на европейските банки, финтех компании, застрахователи и мениджъри постепенно напредват в областта на равенството между половете. В някои държави обаче представителството на дамите на най-висшите ръководни постове остава много по-ниско от средното за Стария континент. Това показва проучване на консултантската компания EY, цитирано от Ройтерс.

Финансовите компании в Германия са с най-ниско ниво на полово разнообразие в Европа, показват данните от изследването, проведено в 13 държави. Само 29% от членовете на директорските бордове в сферата на финансовите услуги в Германия са жени, в сравнение с 37% средно ниво за Европа.

Швейцария също е в дъното на класцията по този показател с 33% дял на дамите. Италия е начело с 44%. В големите европейски икономики Великобритания и Франция цифрата е 38%, според EY European Financial Services Boardroom Monitor.

Самите компании твърдят, че работят активно, за да направят бордовете си по-разнообразни в резултат на натиска от страна на инвеститори и регулатори.

„Предстоящият регламент, който ще наложи равнопоставеност на половете в Европейския съюз и Обединеното кралство, е положителен, но ако фирмите искат да постигнат тази цел, ще са необходими по-нататъшни действия“, смята управляващият партньор на EY Омар Али.

Спестяванията се топят, теглим повече потребителски кредитиПо-тежко ще стане през зимата


Финансовият сектор обаче е постигнал известен напредък, посочват от EY. 48% от дамите в директорските бордове са назначени през последните три години в сравнение с 32% от техните колеги от силния пол за същия период.

44% от инвеститорите казват, че разнообразието между половете в заседателната зала оказва значително влияние върху решението им дали да инвестират в дадена компания за финансови услуги, докато 16% казват, че това изобщо не влияе на решението им, според проучване на EY сред 300 европейски и британски мениджъри на фондове с действителна или потенциална експозиция към европейски компании за финансови услуги.