Депозитите в американските банки са намалели с рекордните 370 милиарда долара през второто тримесечие на тази година, което е първият им спад от 2018 г. насам.

Депозитите са паднали до 19.563 трилиона долара към 30 юни спрямо 19.932 трилиона долара през март, показват данните на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите, цитирани от The Wall Street Journal.

Отливът засега не е проблем за банките, тъй като те на практика имат повече депозити, отколкото искат. Депозитите набъбнаха с около 5 трилиона долара през последните две години поради стимулите, отпуснати по време на пандемията от COVID-19. Сега серията от увеличения на лихвените проценти на Федералния резерв отнема част от тези пари от системата, отчасти чрез намаляване на търсенето на заеми и увеличаване на търсенето на държавни облигации.

Когато Фед започна да увеличава референтната си лихва тази година, банките очакваха и всъщност дори се надяваха някои клиенти да преместят парите си на места, предлагащи по-високи лихвени плащания, като държавните облигации.

Още през април много анализатори прогнозираха, че банковите депозити може да намалеят тази година. Но темпът на повишаване на лихвите от Фед е по-бърз от очакваното и ефектът върху депозитите е по-ясно изразен.

Спестяванията се топят, теглим повече потребителски кредитиПо-тежко ще стане през зимата

Изтичането на депозити подхранва дебатите за това как действията на Фед за затягане на паричното предлагане и забавяне на темпа на инфлацията ще се отразят на банковата система, която доскоро беше "наводнена" с ликвидност.

Програмите за стимулиране по време на пандемията почти утроиха размера на резервите, които търговските банки държат във Фед. Централната банка иска да намали тези резерви като част от усилията си да изтегли пари от системата, но само до определен праг, който ще поддържа пазарите ликвидни и функциониращи.

Някои анализатори очакват спадът на потребителските депозити да стимулира банките да държат по-малко резерви във Фед. От това ще зависи и колко бързо централната банка на САЩ ще спре да затяга монетарната политика и да намалява баланса си.