Силициевата долина формира по-малко от 20% от стартъп сделките в САЩ, сключени през третото тримесечие, съобщи Wall Street Journal. Влиянието на технологичния център върху стартиращите фирми и рисковия капитал намалява, тъй като стартъпите вече се появяват на все повече места в САЩ.

През третото тримесечие на 2022 г. 586 базирани в Силициевата долина стартъпи са провели кръгове за набиране на рисков капитал - това е с 40% по-малко спрямо същото тримесечие на миналата година и е най-големият спад сред основните технологични центрове в страната, пише WSJ.

Силициевата долина отдавна се смята за стартъп столица на света. В средата на първото десетилетие на 21 век там се сключваха близо една трета от сделките в САЩ, според данни на PitchBook и

Националната асоциация за рисков капитал (NVCA).


Предприемачът, който умира от желание да успееСлед три близки срещи със смъртта и опасни предприемачески опити Зеб Евънс основава бизнеса, който му носи смисъл

Нарастващият интерес към стартиращи фирми като клас активи от страна на нетрадиционни стартиращи инвеститори, като хедж фондове, е стимул за създаването на стартиращи компании навсякъде в САЩ.

Водени и от възхода на дистанционната търговия, все повече предприемачи и инвеститори също отварят компании извън технологичните коридори на Калифорния. Предприемачите са привлечени и от места с по-ниски разходи за правене на бизнес.

„Преди непременно трябваше да започнете бизнес в Силициевата долина“, казва базираният в Аризона рисков инвеститор Джак Селби. Той е управляващ директор в Thiel Capital и наскоро стартира свой собствен фонд за рисков капитал, насочен към стартиращи компании в Аризона.

Селби допълва, че през последните няколко години индустрията за рисков капитал извън Силиконовата долина не е била достатъчно развита, за да поддържа стартиращи компании, които не са базирани в технологичната столица.

Когато става дума за финансиране на стартиращи фирми обаче, Силициевата долина все още доминира. Данни от PitchBook и NVCA показват, че през първите три тримесечия на 2022 г. компаниите от Силициевата долина са привлекли 34% от целия рисков капитал в САЩ. Това е над два пъти повече от сумата, набрана от стартиращите компании в района на Ню Йорк.